1. Victor Ponta a scos, acum cîtva timp, o păsărică (deloc măiastră) referitoare la marele Constantin Brâncuși . A spus că va face demersurile pentru a-i aduce osemintele de la Paris, în țară. Un serviciu pe care sculptorul nu i l-a cerut. dar, ca de la gorjean la gorjean, Victoraș a crezut că poate să transforme un artist de talie mondială, într-unul de dimensiuni județene. Pentru cei care au deschis televizoarele mai tîrziu pentru că s-au născut mai tîrziu, povestea cu Brâncuși e simplă. Statul român comunist a refuzat donația pe care sculptorul ar fi făcut-o, o donație conținînd multe lucrări, pe motiv că e artă decandentă. În fața refuzului, Brâncuși a cerut cetățenia franceză (pe care o refuzase în repetate rînduri) și a murit ca artist francez de origine română. I-ar fi greu lui Ponta să dezhumeze, așadar, un cetățean francez ca să-l îngroape, tocmai în campanie (de pildă), la Tîrgu Jiu.

2. Tot premierul este cel care cere CSM să “întoarcă” o decizie de retrocedare a Cumințeniei pămîntului,urmînd ca statul român care vrea să fie proprietar să plătească 20 de milioane de euro colecționarului. Nu știu de ce e musai ca această lucrare să fie proprietatea statului român (el mai deține complexul de la Tîrgu Jiu, despre care nu se poate spune că se bucură de cea mai bună gestionare). Să zicem că statul vrea. Dacă vrea, atunci să plătească. Nu aceeași atitudine ar fi avut-o Ponta dacă, de pildă, proprietarul lucrării ar fi fost Adrian Năstase (căruia Mătușa Tamara să-i fi făcut acest cadou pe care ea l-a cumpărat din ce a cîștigat, din meditații, ca prfesoară de rusă). În acest caz ipotetic, premierul ar fi vorbit despre proprietatea privată care e sfîntă și garantată de Constituție.Și ar fi spus ca mine: dacă statul vrea lucrarea, să plătească!

3. Năstase nu are nici un Brâncuși. Deși era cît p’aci. Merită să vă reamintesc episodul legat de o anchetă publicată de mine în Academia Cațavencu (seria adevărată), cu titlul Clona Infinitului , anchetă în ruma căreai am fost tîrît prin tribunale de unul din împricinați, același domn care încercase, înainte de Brâncuși, să vîndă ceasul lui Eminescu. Pe scurt: un grup de băieți deștepți din securitate și cultură a găsit, ca din întîmplare, prin poduri de case, prin cufere vechi ale unor femei bătrîne (mătușa Tamara, repet, nu a avut norocul ăsta) cam 100 de lucrări de Brâncuși, necunoscute pînă acum. În fine, ele nu erau semnate, dar, cu concursul unor experți (inclusiv Barbu Brezianu, brîncușologul, a mușcat) urma să fie acreditate ca lucrări nesemnate ale lui Brâncuși. S-a organizat și o expoziție (cu un reportaj la televiziune despre vernisaj și despre importanța comoarei) , băieții au scos și o revistă literară dedicată lui Eminescu și ilustrată cu lucrările cele noi ale sculptorului. Una din aceste lucrări a fost cumpărată de un colecționar și a ajuns tocmai în Peru. Calculul era simplu: dacă o bucată se putea vide, la preț de dumping, cu 3 milioane de euro, pe 100 de bucăți se obțineau 300 de milioane de euro. Mai mult decît în afacerea din dosarul Microsoft! Pentru că lăcomia era  mai mare decît suma, proștii care au pus la punct înșelătoria au anunțat că vor mai fi descoperite și alte lucrări! Semn că mașinăria de falsificat nu se oprise.

4. Într-un reportaj amplu iustrat cu fotografii dedicat omului de cultură și de familie Adrian Năstase și publicat într-o revistă glossy, într-o imaginile cu soții Năstase, în spate, pe o etajeră, se vedea și una din lucrările “descoperite” și atribuite lui Brâncuși. Dacă afecerea ținea și escrocheria se consolida, bucata de marmoră  de pe etajeră valora, brusc, cel puțin trei milioane de euro!

5. Am cîștigat procesul cu falsificatorii lui Brâncuși. Iar toată afecerea lor, dată în vileag, a căzut.

4 thoughts on “Brâncuși, Ponta și Năstase colecționarul

  1. Stau si ma intreb, cum este posibil ca dupa 1990 au aparut, ca din senin, numai ticalosi, canalii, rupti in kur, hamesiti. Pe langa oamenii de exceptie, putini la numar-cazul Brancusi-zona este un nesecat izvor de hiene? ma intreb daca nu cumva Porsenna avea dreptate cu cuvintele:

    …. “Aceia care manifestă cele mai originale cusururi, unele aidoma cu ale gasconilor, sunt oltenii. (…). Prin îngrozitoarele lor defecte nimicesc toată opera clădită de marile nume….
    … Incapacitatea si spiritul de prada al conducatorilor nu e cauza, ci efectul starii generale de lucruri; acesti nepregatiti, acesti exploatatori sint doar produsul mediului obstesc, de un nivel intelectual si moral atat de scazut. Cu stiinta, sau poate inconstient, ei lasa tara sa se descompuna, sa piara.
    ….Cu aceasta mentalitate si psihologie, locul nostru in Europa este foarte straniu. Vecinii ne detesta: cei care au de revendicat teritorii dela noi ne urasc pentru aceste teritorii (ungurii, bulgarii, rusii); ceilalti (polonii, sarbii, si poate cehii) pentru slabiciunea si coruptia noastra. Toti acesti vecini, nu atat de transcendental de “destepti: ca noi, sint insa darji, tenaci, mandri, infinit superiori noua prin caracter. Romanul este complet lipsit de mandire omeneasca, cetateneasca si nationala.
    …. E senilitatea societăţii. Massa umană, la capătul evoluţiei, îşi trăieşte agonia câtăva vreme încă, până când un joc al hazardului (invazie, război) îi dă lovitura din urmă…
    …. E o iluzie sa credem ca noi, o aglomeratiune urbana in plina descompunere morala, rezemata pe o massa taraneasca primitiva ca pe vremea Scitilor lui Dromichet, si lipsiti cu totul de solidaritate etnica, vom putea rezista multa vreme expansiunii centrifugale a 5 milioane de minoritari (dintre care 2 milioane ovrei), formidabil armati in lupta pentru existenta, avand in coasta natiunea tare si civilizata din care s’au desprins: ungurii Ungaria, iar rusii si ovreii U.R.S.S.
    In scurta vreme vom fi mancati de vii.”

    Si zic eu, daca ne dau un sut in k…., aliatii, din NATO si UE, si apoi ne facem “tandari”, pe cine o sa dam vina?
    Pe complotul milenar, impotriva dacilor/romanilor, sau pe faptul ca n-am reusit mai nimic in istorie cu astfel de decrepiti/gunoaie ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *