Prima dată am văzut numele acestei doamne în anii 80, pe genericele de la Cîntarea României, de fapt, de la concursurile între județe, alea în care românii scriau cu trupurile lor numele Genialului conducător. Eu m-am uitat la generice, așa, ca să-mi aduc aminte dacă va fi cazul. Văd că e cazul. Apoi, după decembrie 89, doamna Lucia Hossu Longin a devenit o foarte vocală luptătoare împotrive epocii pe care a servit-o cu exces de zel, aș putea spune. Alături de ea, o altă exponentă a aceluiași curent, Marilena Rotaru, supărată în anii comunismului că nu a fost aleasă secretară de partid. Marilena Rotaru s-a dus imediatt după Revoluție să-i șlefuiască imaginea lui Iosif Constantin Drăgan, în timp ce doamna Hossu Longin s-a apucat de Memorialul Durerii. Nimic de zis, frumos. Cunoștințele din Cîntarea României aplicate pe invers au fost o formulă de succes. Am cunoscut-o pe doamna Hossu Longin în perioada 1 august 1990-1 august 1991, cînd am fost redactor șef la Muzică, Spectacole, Varietăți, la TVR ( am plecat de la TVR prin demisie!). Înainte de 89, secția pe care am condus-o un an s-a numit Cîntarea României. Doamna Hossu, fostă la Cîntarea României,  nu a rămas la Varietăți, s-a mutat la Departamentul Teatru Film, alături de domnul Necșulea, prieten vechi, cu sistem de valori apropiat. Știu, din interior, ce a fost cu TVR, an acei ani. Mulți dintre cei care nu au ieșit în față nici înainte, nici după, au evocat zelul doamnei Hossu-Longin. Întîmplări interesante, sper să beneficieze de curajul de a fi scrise. Memorialul Durerii, cum spuneam, a fost ceva remarcabil, atunci, iar Doamna Hossu a ieșit bine, inclusiv la capitolul financiar, vînzînd niște sute de casete prin  străinătate, urmașilor celor din Memorial. Nu știu cîți bani au revenit TVR din chestia asta.

Dacă lucrurile s-ar fi oprit aici, am fi putut spune că și doamna Hossu Longin are dreptul la un drum al Damascului, ca noi toți. Numai că drumul Damascului a fost, pentru această doamnă, o scurtătură între dictatura lui Ceaușescu și epoca Năstase. Pe care l-a apărat, atunci cînd a fost cazul, adică atunci cînd Adrian Năstase a devenit martir, pedepist de regimul dictatorului Băsescu. Doamna Lucia Hossu Longin, specialistă în replieri ideologice, a trecut cu arme și bagaje în tabăra urmașilor și moștenitorilor lui Ceaușescu. Autointitulată Profesionist de Televiziune, Doamna Hossu a premiat, din această ipostază, Antenele lui Voiculescu înainte de a fi ceea ce sunt astăzi, dovadă de mare intuiție.

Să-l pui pe Năstase în rînd cu deținuții politici uciși de comunism, cînd nu te obligă nimeni să o faci, mi se pare mai rușinos decît să-l lauzi pe Ceaușescu, atunci cînd, la TVR fiind, nu prea aveai încotro. Imparțială,  doamna Hossu Longin le-a făcut pe amîndouă.

 

37 thoughts on “Mituri false ale societății românești: Lucia Hossu Longin, luptătoarea la două capete

  1. Imi vine in minte doar dialogul asta:

    “”Diavolul: sa incheiem un pact.
    -Nu.
    -Atunci hai sa semnam un document prin care sa recunoastem si tu si eu ca doi plus doi fac patru.
    -Nu.
    -De ce? Nu admiti ca doi si cu doi fac patru? De ce n-ai subscrie un adevar incontestabil?
    -Nu-mi pun semnatura alaturi de a ta nici pentru a recunoaste ca exista Dumnezeu.”
    Nicolae Steinhardt, Jurnalul Fericirii”

  2. N-ai înţeles, Biju, ea a apucat cu nădejde abia acum pe drumul Damascului, pentru “rătăcirea” din ultimii 20 de ani. Inventivă doamna, face parte din specia care se reinventează cît ai clipi.

  3. Asta a impartit acelasi pat cu turnatorul de Valenti Hossu Longin.
    Ea zice ca nu stia.
    Maninca rahat cu polonicul.
    Nu m-ar mira ca si ea sa fie ciripitoare, dar din cauza ca o fi inca “activa”, CNSAS-ul nu are acces la dosarul ei.

  4. Domnule Morar, va mai spun una si mai buna! In toate cele 7 volume ale cartii document istoric “Brazii se frang, dar nu se indoiesc”, semnata de Gavrila Ogoranu, nu exista capitol in care Lucia Hossu Longin sa nu fie acuzata de minciuni si de nerespectarea adevarului istoric! Este facuta comunista si de asemenea infierata pentru tratarea superficiala a Memorialului Durerii, dovada ca a dat doar ce a vrut ea!

  5. Pfiiiiii ce inseamna aerul marii la Marsilia iarna dom’le Morar: pai asta e claritatea in a spune lucrurilor pe nume. Miroase a “pe locuri, fiti gata, start” pentru iesirea de la parnaie a ilustrului “detinut politic”. Poate tocmai se constituie un comitet de sustinere, slefuitori si idei care sa-l apalude la iesirea pe poarta penitenciarului si sa-i tin agenda pt tot planul de expunere media: corectare/spalare pe creier a norodului cu “candidatul nostru cel mai bun la prezidentiale este cel care a stat la inchisoare”. Vezi si propunere Ponta pt avansarea alegerilor prezidentiale: ce poate fi mai frumos decat ales in aprilie si in vacanta pina in decembrie 2014. Sa mai zica cineva ca in Romania nu e democratie cand facem exact ca la americani. Dupa aceea tot este posibil: ma gandesc mai ales la fetele sefilor de stat / guvern cand vor da mana cu Nastase. Hai sa pune pariu ca pt asta si-a inghitit convingerile LHL. Cine bate palma cu mine ?

  6. Draga D-le Biju,ma bucur sa te regasesc si te felicit pentru acest exceptional text.In aceste zile se alege graul de neghina,astazi putem vedea inca o data (prima data a fost la inceputul anilor 90) sa vedem calitatea oamenilor de langa noi.Sa ne ajute Dumnezeu sa spravietuim acestei noi epidemii de ciuma comunista.Cu multa prietenie. Sorin Costina.

  7. Domnule Morar, imi e dor de umorul greu, de oglinda in care puneati mojicia sa se priveasca, de degetul intins catre…ei. Ba chiar si de un paharutz de vin servit la ”botu’ calului”, in Piata Flavia din Timisoara, impreuna cu Mircea Mihaes si tipu’ ala simpatic caruia de la o vreme, i-au murit laudatorii…da de mine era vorba. Toate cele bune!

  8. Aferim! Rezon!
    pacat ca lui Nenea Iancu i-au reabilitat numai beraria nu si spiritul! Ar fi avut de lucru “24/7”! Nu cunoasteti, intamplator, pe cineva…?:))))

  9. Sunt cateva posibile explicatii:
    1. Securistii voiau sa faca unul de-al lor un documentar despre perioada comunista, cu jumatati de adevar. Asa se explica si ceea ce a spus luptatorul anticomunist Gavrila Ogoranu.
    2. Longin a vrut sa isi “spele pacatele”, apartenenta la sistem, de ochii lumii, dupa revolutie. Dupa ce a vazut ca tot securistii conduc rromania si dupa 20 de ani, a virat la stanga din nou. Si-a “spalat pacatul” de a fi facut acel documentar – de data asta fata de securisti.

  10. Domnule Morar, va cunosc, am fost colegi….dar nu sunt de acord cu dumneavoastra…Doamna Hossu a facut SI Cantarea Romaniei, ca de fapt TOTI redactorii erau obligati prin rotatie sa lucreze la aceasta emisiune.
    Despre doamna Marilena Rotaru spuneti niste…aiureli…nici nu aveti habar ce a realizat dansa in perioada aceea, iar dupa Revolutie a fost PRIMA care a fost la Vesrsoix si a luat interviu Regelui Mihai…

    • poate că am fost colegi, dar doamna Marilena Rotaru avea si o faţă mai puţin cunoscută. Vă rog să mă credeţi. Asta cu obligativitatea Cîntării României cam măcăne. puteai să te sustragi, dar asta însemna să ai curaj. Cît despre Doamna Hossu Longin, rămîne cum am stabilit!

  11. stau si ma tot gandesc, cat putem fi de misei ….oare de ce aceasta doamna LUCIA LONGIN…o mincinoasa o fatarnica,,, mai pote lucra in TVR….cand ai spus adevarul ? atunci sau acum,sau niciodata…goana dupa bani te face sa minti o lime intreaga….am 80 de ani stiu ce ai facut atunci,,,stiu ce faci acum…minti cu atata nerusinare pe tineri care pote te cred ca nu stiu cine esti ..De ce nu faci un memorialul dureri si cu DOFTANA TRG.JIU…unde comuniti din ilegalitate au suferit cele mai dureroase chinuri…de astea nu spui nimic ca nu mai are cine sa te acopera cu bani….Iam cunoscut pe cei din munti care mi-au omorat colegi din armata…Cei mai cruzi legionari care ne-au omorat atatea oameni de cultura .Acum ii faci eroi…Chear nu gandesti daca te tii atat de dasteapta ca inca unui dintr-e noi mai suntem ? Spune si ce dezastru e in aceasta tara Am muncit o viata,ca,copii si nepoti sa o duca bine si neispraviti au vandut tot si au devenit putrezi de bogati….

    • Kari, buna intrebare!O parte din atescia sunt trecuti deja pe linie moarta. Iar ceilalti sunt si ei, ca si trecuti pe linia moarta. Dar, exact asa cum spui si tu, in presa mai sunt multi aceeia care au colaborat cu Securitatea, sau, si mai grav, sunt foarte multi aceeia care sunt ACUM, ofiteri acoperiti ai serviciilor secrete. Din toate serviciile secrete, inclusiv din cel al armatei.Si daca dupa aproape 20 de ani de relativa democratie, presa este inca sufocata de ofiteri si ofiterasi, mai mult decat inainte, viitorul nu prea suna bine.

  12. Cat dreptate aveti d-le Morar si cat de complicate devin lucrurile atunci cand e vorba de adevarul istoric gol, golut.
    Am urmarit si eu Memorialul Durerii in voga in primi ani de aparitie si sa spun drept de la prea multe asteptari am ramas cu ochii in soare.Nimic concret, propaganda de tip ceausit, pe invers cum spuneti, si niste tapi ispasitori nu prea multi dar demascati cu maxim de cu impact emotional.
    Nevoia de tapi ispasitori este o necesitate obiectiva la romani. Pe vremea lui Ceasca vina era a capitalismului burghezo-mosteresc, iar acum toata vina o poarta comunistii si Ceausescu in cel mai crancen mod. Albul trebuie sa fie imaculat iar negrul trebuie sa fie ca cerul gurii unui caine care musca, indiferent de oranduire sociala.De aceea alt “memorial al durerii” n-a mai aparut si nici n-o sa apara.
    Si ca sa fim totusi obiectivi ar trebui sa faceti distinctie intre papagalii care au vorbit la Cantarea Romaniei si cainii care au omorat valori ca Marin Preda, de ex. Parerea mea.

  13. Sunteti niste invidiosi si rau voitori! Eu am urmarit serialul Memorialul…macar pentru cat a muncit femeia asta sa i multumiti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *