Citesc în presă că iar a avut loc un accident în străinătate și că, iar, prompt, statul român a trimis un elicopter etc etc. E vorba de un accident de autocar în care și-a păierdut viața o femeie. Primii răniți au fost aduși în țară. Vai, ce bun e statul român, vor exclama cei care vor afla știrea. Da, statul român se interesează numai de accidentele de autocar. Doar alea sînt asistate cu ce trebuie, cu elicoptere, cu salvări, cu apariții tv ale lui Raed Arafat. Vorbesc în calitate de om care s-a ocupat de situația post-accident a unui autocar răsturnat în Provence, acum ceva timp. Am fost la locul accidentului, am gestionat situația răniților, am mers la spitale, am făcut mult mai mult decît scria în fișa postului de la Marsilia. A fost o foarte bună implicare a statului român (și una excepțională a statului francez), s-a făcut celulă de criză etc. În acel accident a pierit un copil mic. Restul accidentaților a reușit să scape cu viață, răspîndiți cu 11 elicoptere (ale francezilor) în spitalele din zonă. Unii au fost repatriați înainte de a se vindeca și au ajuns în spitale românești depășite de situație. Dra asta e altă poveste. Cum altă poveste e cea cu accidentul a patru cetățeni români care, e drept, au intrat pe contrasens pe o autostradă și au murit toți. Patru morți. Eram tot pe post la Marsilia și am făcut demersurile pentru a afla numele celor decedați, am anunțat în țară și aici s-a încheiat povestea. Nu s-a trimis nici un elicopter să ia trupurile neînsuflețite. Nu a mai intervenit statul român.
Mi se pare nedrept să se aplice măsuri inegale în astfel de cazuri de accidente care au loc în străinătate. Se răstoarnă un autocar, gata, se ridică deja elicopterele, se fac celule de criză. Mor sau se accidentează niște români în mașinile lor, statul nu reacționează deloc. E treaba celor acidentați. Să se descurce familiile, să trateze cu societățile de asigurare.
Cu toată compasiunea și pentru accidentații din autocare, și pentru cei din automobile personale, mă întreb cum de s-a ajuns la această situație. Nu cumva se urmărește un beneficiu electoral? Ar fi trist să se gîndească cineva la procente pe spatele unor autocare răsturnate.
Lovitura data Romaniei, care depasise cu bine criza economica, a inceput cu o demonstratie de sustinere a lui Raed Arafat, adoptat ca roman de ocazie, parca in ianuarie 2012. Desi, se pare, avea o problema juridica privind licitarea unei sume de 60 mil. euro pentru cumpararea unor salvari(contractul a fost acordat unui amic de-al sau). Curios, romanii nu sar in apararea romanilor! Si au fost situatii cind unii romani adevarati trebuiau aparati si sustinuti, atunci cind au fost batjocoriti pe la Antene. De exemplu: H.-R. Patapievici, Andrei Plesu, Mircea Cartarescu………Halal!
din pacate cred ca aveti dreptate si elicopterele se duc uneori si “telecomandate”.
mesajul/comentariul de mai sus cu romanii adevarati si romanii semi-adevarati e atat de incorect ca ar fi putut merge direct in spam, acolo unde ma trimeteati pe mine…
@Există accidente de stat și accidente private?
Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Cristiana Ciortea: “Domnul senator Verestoy, care a fost internat la UPU Cluj-Napoca după accidentul rutier în care a fost implicat, şi-a manifestat dorinţa de a fi transportat acasă, la Bucureşti. COINCIDENȚA A FĂCUT SĂ AVEM pe aeroport un avion medical care a adus un pacient la Cluj, iar cu acelaşi avion a plecat şi senatorul, pentru a fi internat într-un spital din Bucureşti”.
Inutil să spunem că de fapt nici acum nu se știe dacă dl senator a făcut buba la picior-gambă sau mână-cot.