Am fost şi eu în China, dar nu ca alţi ziarişti, însoţindu-l pe Ponta, Marele Ghid,  şi delegaţia TSD! Am fost ca ziarist şi, în cadrul acestei vizite, am ajuns la o uzină “capitalistă”, listată pe Bursa de la Hong- Kong. Acolo a avut loc o mică festivitate care mi-a amintit de toate festivităţile de dinainte de 89, de la noi. O festivitate la care a vorbit managerul fabricii, o femeie, apoi secretarul de partid. După festivitatea din sală, cu muncitori aplaudaci, a urmat o masă comună, sp zic aşa. Am nimerit la masă cu un ziarist chinez de la radio China în limba română, un vorbitor excelent al limbii noastre. L-am întrebat ce rol are secretarul de partid în această întreprindere. Mi-a spus că-i ajută pe membrii de partid să fie mai buni, îi încurajează bla-bla. “dar încurajarea este financiară într-o intreprindere capitalistă, nu e nevoie de o organizaţie de partid. Pentru alte probleme, există sindicatul”. “Păi stai aşa, mi-a zis jurnalistul chinez, noi avem democraţie, la noi există pluripartidism, avem mai multe formaţiuni politice”. Atunci i-am pus o întrebare după care el a tuşit şi a schimbat vorba destul de inabil: “Şi unde sînt secretarii celorlalte partide, ei de ce nu vorbesc? De ce există doar organizaţia Partidului Comunist în uzină?”.

Concluzia e simplă: deşi există mai multe partide politice, China este ţara partidului unic. Şi cred că asta îl atrage pe Ponta, iluzoria combinaţie de capitalism cu o disciplină de partid care permite, unora, să se îmbogăţească. Unora, din partid, o clientelă disciplinată, cu carnet. Un partid solid, stăpîn pe toţi şi pe toate, care nu se mai încurcă cu celelalte partide, ţinute în vitrină la Muzeul Democraţiei Populare. Cam cum s-a auto-aşezat opoziţia de la noi, astăzi.

21 thoughts on “Marele Ghid Chinezesc

  1. Este adevarat ca l-a primit atunci in 2003 Presedintele Chinei pe tanara speranta PSD (nu stiu daca devenise Plagiator acum 10 ani)?

  2. Bijule, bravo pentru clarviziune, dar din nefericire, perspectiva nu e deloc încurajatoare. Cu atât mai mult cu cât eu unul nu cred că mai este cale de întoarcere. Mulţi români sunt prea ignoranţi (ca să nu spun proşti), alţii sunt total nepăsători, iar alţii prea ticăloşi pentru a înţelege şi a lupta pentru un adevărat stat de drept.

  3. Ei, da, macar de ar intelege lumea ce zici…Doar ca, in general, in constiinta publica exista un soi de… nebuloasa ( toata lumea crede ca stie, da nimeni nu prea stie/intelege corect) cu privire la notiuni gen capitalism, democratie, pluripartidism si, in context, cu privire la “miracolul chinezesc”, “capitaslim de stat” ( sa ne intelegem, e vorba de socialism rebotezat cu butaforie capitalista). In fine, pentru ca eu, cu privire la chestiunile astea, si mai ales acum ( exista o emulatie ingrijoratoare, prochinezeasca, nu doar la guvernanti – acolo-i de inteles – ci la populatie) oscilez intre stupoare, exasperare si spaima ( nimic nu se stie/intelege bine) poate ajuta chestia asta http://ihincu.wordpress.com/2013/11/26/capitalismul-intre-uz-si-abuz-cateva-coordonate/, cu tot cu cele tre linkuri de la sfarsit, cu date proaspete, la zi, si relevante ( Vlad Mixich despre cum functioneaza capitalismul in China comunistilor acum, inclusiv despre procesele de coruptie inscenate si executiile sumare ale inaltilor demnitari de partid care incurca economic, Cristian Campeanu despre miza acordurilor cu China, si Sorin Ionita/Otilia Nutu despre ce cauta chinezu aici, acu, la noi – respectiv orice numai capitalism nu)
    Aud de asemenea ( de la mediafax) ca premierul chinez a declarat ca s-a simtit aici ca acasa. Ei, nu ne ramane decat sa speram ca nu se vor instala si actiona aici tot ca la ei acasa ( vezi articolul lui Mixich)

  4. @Cristi Corobana. Poti deduce singur ce e adevarat si relevant cu privire la relatiile PSD-PCChinez la nivelul anului 2003 din ce vei citi mai jos ( prietenul Gelu Trandafir, cu arhiva digitala temeinic organizata, ne-a pus imediat la dispozitie textele azi dimineata -e vorba de stenogramele delegatiei permanente PSD, 2003):

    Nastase in stenogramele psd in Delegatia Permanenta din 2003 discutiile cu trimisul PC chinezesc:

    “Unii dintre colegii care sunt în jurul acestei mese sunt miniştri şi ei vor efectua vizite pe linie guvernamentală în China în perioada care urmează. Am stabilit un număr de măsuri, un număr de acţiuni împreună. Îi voi informa pe colegii mei şi le voi transmite sensul discuţiilor pe care le-am purtat. Vreau să vă mulţumesc încă o dată pentru sprijinul pe care ni l-aţi acordat în anul 2000 şi după aceea.
    Contăm pe acelaşi sprijin în perioada care urmează şi în special în perioada electorală, care va fi foarte dură. Şi dv. Puteţi conta pe sprijinul nostru în orice situaţie.”
    Dl. Adrian Năstase:
    Stimaţi colegi,

    Este o mare bucurie pentru noi să salutăm la Bucureşti în vizită pe linie de partid pe domnul Wang Jiarui membru supleant al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, care este, în acelaşi timp, ministrul Departamentului Internaţional al Comitetului Central al partidului. Domnia sa face o vizită de mai multe zile în România, ocazie cu care va avea posibilitatea să se întâlnească cu numeroşi lideri politici, dar, în primul rând, întâlnirile noastre sunt stabilite pentru a continua o colaborare politică extrem de bună. Vreau să îl salut încă o dată şi să-l rog să ne spună câteva cuvinte, în urma unei discuţii foarte bune pe care am avut-o în cursul acestei dimineţi.

    Dl. Wang Jiarui:
    În primul rând, permiteţi-mi să mulţumesc domnului Adrian Năstase, care este prim-ministru al României şi preşedintele Partidului Social Democrat, pentru participarea mea la această şedinţă a Biroului Permanent al Partidului Social Democrat, pentru că această participare a mea la această şedinţă înseamnă că mă consideraţi om de-al dv. Eu personal am asistat şi la şedinţe la Comitetul Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, dar niciodată nu am fost luat în consideraţie ca şi la dv.

    O temă pe care vreau să v-o spun este cum să traduc în practică criteriile politice, consensul politic al partidelor noastre, fiind ministru al Departamentului Internaţional al partidului. Anul acesta sunt exact 10 ani de aniversare de la înfiinţarea relaţiilor oficiale între partidele noastre. Aceşti zece ani, de fapt în China sunt o aniversare care trebuie sărbătorită. Aprecierea noastră pentru relaţiile dintre partidele noastre este următoarea: Relaţiile dintre partidele noastre reprezintă relaţiile cele mai bune în relaţiile partidului nostru cu partidele politice din Europa centrală şi de est.

    În perioada cea mai grea cu care s-a confruntat China, perioada epidemiei de SARS, domnul Adrian Năstase a fost singurul care a efectuat o vizită în China în calitate de conducător al Guvernului, în calitate de şef de guvern şi lider de partid. Este o vizită unică în China. Cu acest eveniment, consider că nu trebuie să se mai spună prea mult despre relaţiile dintre partidele noastre. În viitor mai avem un drum lung de mers. Adineauri am avut o discuţie foarte bună cu domnul prim-ministru. Dorim ca relaţiile dintre partidele noastre să fie traduse în schimburi de experienţă între partidele noastre, precum şi printr-o integrare reciprocă culturală între ţările noastre, ca şi în stimularea relaţiilor economice dintre ţările noastre.

    Prezenţa reciprocă constituie o formă importantă de schimburi între partidele noastre. Aş dori să folosesc acest prilej ca să-l invit pe domnul preşedinte Năstase şi pe membri ai Biroului Permanent al Partidului Social Democrat să efectueze o vizită în China.

    Datorită faptului că noi am prelungit discuţia cu domnul primministru, de aceea şedinţa dv. nu a putut avea loc la timp, dar cu domnul prim-ministru încă nu am încheiat discuţia, numai că şeful trebuie să-şi asume răspunderea. Vă mulţumesc.

    Dl. Adrian Năstase:
    Vă mulţumim foarte mult, domnule ministru, domnule preşedinte. Este o mare bucurie pentru noi că aţi putut efectua această vizită în ţara noastră. Sunt convins, la fel ca şi colegii mei – pe unii dintre ei îi veţi revedea astăzi la Parlament – sunt absolut convins că relaţiile noastre se vor dezvolta în continuare foarte amical.

    Unii dintre colegii care sunt în jurul acestei mese sunt miniştri şi ei vor efectua vizite pe linie guvernamentală în China în perioada care urmează. Am stabilit un număr de măsuri, un număr de acţiuni împreună. Îi voi informa pe colegii mei şi le voi transmite sensul discuţiilor pe care le-am purtat. Vreau să vă mulţumesc încă o dată pentru sprijinul pe care ni l-aţi acordat în anul 2000 şi după aceea.

    Contăm pe acelaşi sprijin în perioada care urmează şi în special în perioada electorală, care va fi foarte dură. Şi dv. Puteţi conta pe sprijinul nostru în orice situaţie.
    Vă mulţumim foarte mult.
    *
    Dl. Adrian Năstase:
    Stimaţi colegi,
    A fost o discuţie foarte bună, cum bănuiţi de altfel. Sunt nişte oameni extraordinari şi vor, efectiv, să ne ajute, ceea ce este deosebit de important. Şi noi îi ajutăm, inclusiv în ceea ce priveşte relaţia cu Internaţionala Socialistă. Cred că aici vom putea, întradevăr, să îi sprijinim. Internaţionala Socialistă se uită acum cu interes spre China şi este normal, pentru că în bătălia asta între diverse Internaţionale sigur că contează să ai un partid din ăsta alături când este nevoie, aşa că va fi, din acest punct de vedere interesant de lucrat în continuare cu ei.”

    ei, cam asta….Nu stiu ce facea Ponta in 2003 ( daca a fost sau nu in China, iata, Nastase a fost), insa stiu ce declara in 2011:
    interviul lui Dan Tapalaga cu Ponta din ianuarie 2011, l-am gasit aici.

    Ponta despre China și Rusia într-un interviu din ianuarie 2011.

    – Aţi declarat că de la FMI n-ar trebui să mai luăm împrumuturi.
    VP: Categoric da.

    – Dar de la cine? China şi Rusia?
    VP: De exemplu. Dar sunt pieţele internaţionale… nu înseamna numai China si Rusia.

    – Acolo e scump împrumutul. Îţi dă ieftin China sau cine vrea să te controleze economic.
    VP: Asta-i o gândire a Războiului Rece, sper că dumneavoastră aţi iesit din chestia asta cu banii care sa te controleze economic. Nu cred că va controla China economic Spania sau Grecia, că-s ţări ale UE. Asta-i o gandire a Războiului Rece, ieşiţi din ea. (…)

    – E şi un tip de politică externă pe care îl face România negociind cu FMI, UE şi Banca Mondială, că sunt trei instituţii. Ele, de regulă, vin cu un set de valori reformiste în general, curăţă sisteme, în cazul României, ultra-birocratizate şi ultra-etatizate. Ce fel de valori ar veni printr-un împrumut cu China sau Rusia?
    VP: Deocamdată vorbim de China care este cea mai performantă economie ca sistem. În acest moment cele mai performante economii, care nu că nu au fost în criză, ci nu şi-au micşorat în niciun fel rata de creştere, sunt cele patru de care vorbeam, nu întâmplător BRIC, vorbim de Brazilia, Rusia, India şi China, e motiv de preocupare al marilor economişti americani sau europeni. (…)

    Victor Ponta: În acest moment ne aflam într-un conflict de neînteles între noi ca ţară şi Rusia, de exemplu, cu care UE are o relaţie specială, numai noi ne trezim sa fim mereu în…

    Dan Tapalagă: Franţa şi Germania mai ales, nu chiar toată lumea… şi Italia…
    VP: Când vorbim deja de primele trei ţări ale UE…

    – Şi dacă ne uităm în Wikileaks, Italia are relaţie specială, pe cu totul alte considerente.
    VP: Dacă ne uităm in Wikileaks constatam şi alte lucruri despre România şi preşedintele Traian Băsescu.

    – De exemplu?
    VP: Nu ştiu, am văzut acolo că e foarte iubit de diverşi licurici. Dar nu intru în acest tip de limbaj.

    – Păi, e rău asta?
    VP: E foarte rău să nu ai relaţii normale când eşti, totuşi, o ţară medie…

    – De ce ziceti ca e rău să fii iubit de diverşi licurici?
    VP: Pentru că trebuie să ai relaţii egale şi la fel de bune nu doar cu Statele Unite, şi cred că-i un lucru foarte bun, nu doar cu UE, pentru că suntem membri ai UE, ci şi cu ceea ce înseamnă noile puteri economice şi politice ale lumii: China, Rusia, Brazilia, India.

    Eu cred ca ne-am lamurit…

  5. fac si eu un mic comentariu in “contra valului”
    ma tot gandesc la democratia asta care ne-a invadat de vreo 20 de ani. vorbeam deunazi cu mama a propos de comunism. cateva idei din discutie:
    -ne speriam ca ne asculta securitatea- nu mai e acum nici o problema ca ne asculta NSA probabil si gandurile din cap si stiu ce cautam pe internet (ceea ce este uneori mult mai personal/ rusinos decat ce vorbim la telefon)
    -ne revoltam (pe buna dreptate) de inchisorile comuniste. bunicul meu a sapat 2 ani la canal. daca l-as pune sa aleaga intre 1.a da cu tarnacopul la canal si 2.a sta frumusel, deprivat senzorial, cu mici momente in care simte ca se ineaca, imbracat in portocaliu si cu o punga pe cap, fara o decizie a unui procuror (fie el si stalinist)- voi ce credeti ca ar alege ca si pedeapsa?
    A propos de libertate, de magna carta, democratie si drepturile omului- acum vreo doi ani cred, legat cred de chestia cu inchisorile CIA, Dl Morar (cred) a spus ceva de genul- mai bine un nevinovat chinuit aiurea decat mai multi nevinovati morti.
    cam asta face guvernul chinez- mai bine 1000 morti la Tien Amen sau in Tibet decat 100.000 morti de foame – asa ca china se dezvolta calcand pe cadavre, cam ca si tarile occidentale la vremea lor (si chiar si acum, dar ceva mai indirect si mai discret).
    Sau gresesc?

    • Buna ziua,
      Sa incerc eu cateva raspunsuri domnule Virgil:
      1. Una e sa te asculte NSA si sa te trezesti arestat in cazul in care pregatesti niscai bombe artizanale pentru omorat niste civili nevinovati si alta era sa te asculte securitatea si sa te trezesti arestat sau mai rau pentru ca spuneai bancuri cu pingelica. O mica-mare diferenta;
      2. Din nou e o mare diferenta sa stai 2 ani la canal pentru ca ai suficienta verticalitate ca sa nu te lasi calcat in picioare de de o gasca de analfabeti catarati la butoane si ai suficient curaj incat sa iti si sustii ideile si cu totul altceva sa ajungi in salopeta portocalie la Guantanamo pentru ca te-au prins americanii prin Afganistan in timp ce “prindeai fluturi” cu AK-47. Si iar e o mare diferenta intre a trimite din greseala la Guantanamo cativa nevinovati (sa admitem ca s-au nimerit pe acolo din greseala) si miile de trimisi la canal doar pentru ca nu erau de acord cu ideile promovate de Lenin si Marx. Asta ca sa nu aducem in discutie popoare intregi “mutate” in Siberia de comunisti pentru singura vina de a nu fi rusi sau de a sta pe o bucata de pamant cu oarecare importanta strategica;

    • am zis ca bunicu’ statu la canal. am votat pro-american (1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008 si char anul trecut n-am votat…) deci nu-s anti american, ba dimpotriva. dar unde sunt principiile americane/ unde e democratia? nu vreau sa zic cu asta ca e democratie in china, rusia, congo, ci doar asta- au americanii principii sau doar un PR mai bun?

  6. in postarea dvs mai veche “anarhie sa fie, dar sa stim si noi” ati deplans lipsa de fermitate in eliberarea de manifestanti a bulevardelor capitalei (manifestanti anti RMGC). iata ca s-a intamplat aseara, la un miting cu alt topic (ceva mai apropiat de simtirea dvs- si a mea). vorba aia- ai grija ce-ti doresti, ca se poate intampla…

  7. imi pun si eu o intrebare- ok, usl e f naspa. dar o exista in lume o opozitie mai incompetenta decat asta? sau de fapt isi doresc aceleasi modificari pe justitie si sunt fericiti sa o faca altii? incep sa am neclaritati majore a propos de linia de front intre “buni” si “rai”. niciodata nu am fost mai nelamurit ca acum. in curand o sa-l pun pe Antonescu (ala somnoros) la capitolul “buni”? asta er fi tare. ce-o fi in capul lui MRU si TRU, as muri de curiozitate…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *