Ştiam deja de Casa Română, restaurantul cu un nume ciudat pentru o localitate franceză. Îl văzusem la o trecere anterioară prin Les Saintes Maries de la Mer, fermecătoarea localitate din Camargue. Cum data trecută era între mese, nu am trecut pragul restaurantului. De data asta, însă, am căutat referinţe (restaurantul este recomandat de Ghidul Michelin, ceea ce nu e puţin lucru!) şi ne-am dus, sîmbătă, 13 aprilie,  direct acolo ca să luăm masa de prînz. Aşa am aflat mica poveste şi legătura cu România. Proprietarii sînt soţ şi soţie, un francez şi o româncă. Francezul este Chef, în bucătărie, iar doamna Flora lucrează în sală. Nu e restaurant cu specific românesc, doar numele are legătură cu ţara noastră, pe care cei doi soţi o elogiază în denumirea restaurantului. Pe un perete sînt trei imagini fotografice înrămate cu Bucureştiul Interbelic. “Le-am adus eu din Bucureşti, am vrut şi imagini mai mari dar nu am găsit” spune domnul Christian, ieşit din bucătărie la finalul programului. Marea doleanţă a proprietarului bucătar este aceea de a avea listate măcar două vinuri româneşti, unul roşu şi unul alb. Au tot încercat şi e complicat,  nu au reuşit să dea de un negustor care să-i aprovizioneze. Sigur că nu va fi o consumaţie uluitoare de vin românesc, dar măcar aşa, zic cei doi, prin prezenţa pe listă se află că există şi vin românesc! Poate citeşte postarea asta un producător român care vrea să fie listat într-un restaurant din Sudul Franţei!

Un lucru interesant, restaurantul se află pe strada Roumanille (care se citeşte ca şi Roumanie), dată după numele poetului provensal Joseph Roumanille.

PS Între timp, reprezentantul Vinarte în Sudul Franţei a făcut o vizită la restaurantul Casa Română. Şi, astfel, există vin românesc în  Saintes Maries de la Mer!

 

4 thoughts on “Casa Română, un restaurant franţuzesc în Ghidul Michelin

  1. Bijule, imi aduc aminte de un restaurant romanesc in Paris, undeva linga Turnul Eiffel. Cred ca se numeste Doina.

    Da, cam greu cu vinurile romanesti la export. Dar cred ca mai avem o sansa caci vinurile sud americane — concurenta noastra la pret — au inceput ca sa se scumpeasca.

  2. Bijule, de 13 Aprilie, LA MULTI ANI pentru tine !!! Nu am uitat, dar am fost plecat la tara, intr-un sat mic si izolat, unde nu era Internet…………Sa ai parte de sanatate buna si de prieteni adevarati!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *