Vai, cum mai trece vremea! Parcă ieri am dat sursa de inspirație nedeclarată a lui mircea badea care a făcut bani cu expresia “Sîntem români și asta ne ia tot timpul. pentru că au apărut generații noi pe intrnet și pentru că se uită prea repede, ia săâ facem aici un mic remember preluîndu-mi textul de atunci cu nerușinatul de copy-paste

“Păcat că marele umorist Orkeny Istvan, scriitor ungur, nu şi-a înregistrat şi el, tot la noi, la OSIM, cartea Nuvele-minut, Editura Univers, Bucureşti, 1973, traducere de Constantin Olariu. Aici se află expresia mamă, în nuvela-minut Racheta cosmica maghiara s-a intors pe pamint. Discutie cu ce doi cosmonauti“, pp. 194 – 197 ale ediţiei,  la pagina 196. Iată fragmentul cu pricina

– Prin urmare există oameni pe Lună?
– Există, şi spre marea mea surpriză chiar unguri, care s-au acomodat bine la marile fluctuaţii de temperatură şi alte caracteristici locale. S-au călit contra frigului şi bineinţeles rezista si la arsita, iar in lipsa aerului – care pe Luna nu exista – inspira din niste pungi in care-si tin aer adus tocmai de aici, de acasa.
– De-a dreptul emotionant! Si in afara de faptul ca sunt unguri, cu ce se ocupa?
In afara de faptul ca sunt unguri, nu se ocupa cu nimic, pentru ca asta le absoarbe tot timpul.”
Ar putea porni un nou război româno-maghair pe tema care din noi vor ajunge primii pe lună. Un război la fel de serios ca problema steagului secuiesc!
Sursa foto aici

5 thoughts on “Între șpagat și plagiat. Să nu uităm chiar tot!

  1. Domnule Ioan T. Morar, personal consider ca ati facut un mic act de cultura citand scriitorul Orkeny Istvan in 2008 si actualizandu-i spusele in 2013. Nu multi sunt cei ce-l citesc, nu multi sunt cei ce citesc (mai exact) in aceste timpuri. Un lucru este de apreciat: d-l Mircea Badea a renuntat la faimoasa fraza cu care isi finaliza emisiunile si care este un plagiat, imediat in 2009 ( daca memoria ma serveste). Asta dovedeste ca spusele Dvs. nu au ramas far’ de urmari.
    Intru adevar, trebuie sa iubesti cultura spre a citi un scriitor precum Istvan, trebuie sa ai caracter spre a ceda in fata adevarului, si eu consider ca d-l Badea a dovedit ambele trasaturi: iubeste cultura (recte, a citit literatura care nu este la indemana multora) si are caracter ( a cedat in momentul in care plagiatul, vinovat sau nevinovat, a fost dezvaluit.
    Sa ne traiti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *