Pînă astăzi nu am căutat în dicționar cuvîntul hahaleră. Nu era necesar, pentru mine cuvîntul se suprapune perfect peste imaginea lui Stelian Tănase. Nu am explicații exacte de ce cînd spun hahaleră mă gîndesc la el. Sau, mă rog, nu aveam pînă am citit, azi, definiția cuvîntului.

Îl cunosc pe Stelică de dinainte de 89, de cînd organiza concerte cu tot felul de trupe la Teatrul de Revistă Constantin Tănase, de la sala Victoria. Acolo, de cîteva ori, trupele au refuzat să mai intre pe scenă pînă nu s-au văzut cu banii în buzunar. Stelică nu le prea dădea bani la toți, de ajungeau unii să cînte gratis și să-și și plătească trenul pînă la București, dacă veneau din țară. Nu dădea banii pentru că era hahaleră, nu? Stelică Tănase se prezenta pe la restaurantul Uniunii Scriitorilor și explica tot felul de lucruri, înfoindu-se în pene, susținea  că el e un scriitor important, dar că scrie pentru sertar. Pînă la urmă a publicat un roman înainte de 89 și nu a făcut gaură în cer. Deh, lucrurile tari erau în sertar! Nu se știa exact cu ce se ocupă Stelică, am aflat mai tîrziu că e instructor la o casă de Cultură. Unii spuneau că are pile la partid. A editat un supliment al Teatrului Tănase (semn că avea, totuși, ceva pile, că doar nu oricine edita ce voia) numit Cărăbuș. Am scris și eu la el, promisese niște bani frumoși. Am inventat o carte de scrisori ale unor femei îndrăgostite către Julio Iglesias din care “traduceam” pentru Cărăbuș. M-a plătit, că mai avea nevoie de “marfă”.Dar nu conform promisiunilor, să ne înțelegem!

Tot timpul făcea pe misteriosul, pe super-informatul și atotștiutorul. Unii credeau ce spune, alții îl credeau o hahaleră. După 89, Stelică ar fi trebuit să iasă cu literatura din sertare, dar nu prea era nimic acolo. A participat, se spune, la alcătuirea Guvernului Verdeț. Mai tîrziu, la una din mineriade era în prim plan la palatul Victoria. Ce căuta el acolo? De unde să știm, era pur și simplu o hahaleră prezentă în te miri ce locuri.Știa să se plaseze foarte bine încît să tragă maximum de foloase din orice împrejurare.

Cînd s-a făcut Grupul pentru Dialog Social, Stelică era acolo și a devenit redactor șef la publicaţia  GDS .Cînd s-a înființat PAC, Stelică era acolo. S-a ales vicepreședinte, că nu a putut să-l sară pe Nicolae Manolescu. La Congresul de Constituire, la Timișoara, a ieșit, într-o pauză, printre jurnaliștii începători și le-a spus că el citește o carte de politologie pe zi. Fiind de față, i-am replicat cu o glumă: Stelică, nu mai citi o carte pe zi că nu rezistă autorii în ritmul ăsta! Apoi Stelică a ajuns un om important în PNL, cel puțin așa susținea el. Știa tot, dădea lecții, îmbrobodea pe cine apuca. Adevărul e că e greu să reziști unui bombardament de sfaturi, replici, informații pe care le turuie Stelică. În asta constă forța hahalerei. Nu apuci să spui nimic. Și ar fi și inutil, nu-l interesează decît ce spune el. (Asta s-a văzut și-n emisiunile de televiziune) Cînd a fost vorba de amanta lui Emil Constantinescu, Stelică a făcut o dezvăluire șocantă: era vorba de amanta lui care a avut o aventură cu Emil!

Dar Stelică nu a fost doar om politic, ci și mare realizator de televiziune . Cum necum,  a ajuns să obțină bani mulți pentru emisiuni de televiziune cu o audiență extrem de discretă. Reușea să se bage în sufletul mogulului (Sîrbu, Voiculescu, Vîntu), deh, ca o hahaleră. A intrat și în Comisia Tismăneanu, nu a participat la lucrări, dar a scos niște cărți din documentele copiate pentru uz personal. Apoi, desigur, a înjurat Comisia și a învinuit-o de amatorism.Profesionist era doar el!  Nu vă mai spun și altele, deși aș avea destule.

Cert este că astăzi am căutat definiția cuvîntului hahaleră. Iată ce spune Dex online

HAHALÉRĂ, hahalere, s. f. (Fam.) Persoană lipsită de scrupule, fără caracter, neserioasă; pramatie.

Curat hahaleră, coane Stelică!

 

 

23 thoughts on “Stelică Tănase, hahalera etalon

 1. acum incearca sa isi scoata pirleala jucind rolul lui mao țe ponta

  ” De ani de zile România este jefuită de companii multinaționale, de bănci, de birocrația bruxeleză aliate cu complicii lor locali. Acest jaf de proporții inimaginabile nu a dus la crearea unei societăți deschise, prospere, a unui capitalism veritabil în Romania. A dus în schimb la polarizarea radicală a societății românești între o pătură de superbogați și 2o de milioane de săraci. Asta ni se livreaza pe post de pretins capitalism, de societate democratică, liberală. O țară jefuită și folosită ca un kleenex.”
  http://www.stelian-tanase.ro/la-zi/romania-e-dispretuita/

 2. Hahalera are si un zambet ironic care cere pumni. Ma refer la zambetul din timpul discutiei cu Dinescu (si Tanase). Nu am idee cat au continuat sa discute pt ca in ultimii 3 ani nu am mai urmarit nici o emisiune TV. Hahalera asta este unul dintre cei care m-au indepartat de TV-ceuri

 3. Am mai spus-o si o mai spun si acum: pe vremea cand incerca sa publice “Fluxul melancoliei” se strecura in casa la noi zi de zi, ceas de ceas si nu uita niciodata “sa traiti maestre Petre Stoica!” pana cand tatal meu, plictisit de insistentele lui vorbeste cu Geta Dimisianu si cartea, intr-un final, apare!(nu inainte de a fi luata la purificat si stilizat de mama mea!). Dupa revolutie, la Casa Scriitorilor lucrurile s-au schimbat radical: “Salut bai Petrica” si urmeaza o bataie asa, condescendenta pe umar! Si mai am dar, pentru azi ajunge!
  P.S. Si, ca nu cumva sa nu fiu cinstit pana la capat: am lucrat la Revista 22, angajat de el si cred ca facusem treaba buna daca m-a rugat sa-l urmez la revista saptamanala “Acum”, cu un salariu dublu! ce a urmat nu mai este vina mea…

 4. Nu mi-a placut tipul de cind am auzit de el (mea culpa, am aflat de Stelian Tanasa dupa ’90).
  Figura lui imi inspira lasitate, smecherie ieftina, duplicitate, jeg, insa, nu il puteam critica pubil pentru ca era in barca “anti FSN”, deci puteam fi considerat “FSN-ist scirbos”.
  Uite ca timpul, ajuta sa fie scoase la iveala pramatiile.

 5. L-a pre(a)lucrat hahalera sefa Dinescu in ultimii ani si rezultatul era unul previzibil. Odata, parea om cu ceva coloana vertebrala, dar s-a lasat incalecat si respecta liniile de partid …

 6. Din Instructor PCR la casa de Cultura, deputat pnl ,adica “leberal” si “urmas de Bratian” parca prin 90-92, apoi un argat agramat la curtea lui Vantu unde se strofoaca sa-l dreseze pe grivei cu televizorul (ca cu) Cantarea Romaniei ,dupa i-a albit curul Prostanacului si-al lui Cacarau iar Vantu vinde cap-ul cu cireada cu tot lui Ghita , hahalera ramane fara colendzi la pachet cu cealalata hahalera-cacarela-mancarela Dinescu.

  Mi-ati adus aminte de un caz asemanator. Il chema Condeescu ,strungar la baza, maistru facut la seral,primar pcr , apoi absolvent de Sf Gheorghiu, revolutia l-a prins activist judetean cu Agricultura. ” Cine nu intelege pe tov Secretar General al Partidului este un dement” repeta de fiecare data cand elevi fiind ne trimitea la cules de porumbi. Din nelipsita geanta diplomat nu-i lipsea sticla de coniac sau tuica.Dupa revolutie a stat ascuns luni de zile. Prin 98 am aflat ca fusese recuperat la CMJ ca psiholog ( ii echivalasera Sf Gheorgiu cu psihologia) si facea parte din Comisia de Recrutare a soldatilor.Apoi devenise lector universitar pe la o cadedra de psihologie si mare “liberal”. Prin 2003 a murit in coma alcoolica.L-au gasit mort in apartament cu sticla de coniac la cap.

 7. La un moment dat am fost frendtz pe facebook dar chiar si virtual relatia a devenit extrem de toxica. Aveam o impresie foarte buna despre dinsul formata doar din media acum citiva ani, insa cind a spus pe blogul lui ca pozitia presedintelui Basescu s-a clatinat din cauza manifestatiilor de la inceputul anului trecut mi-am dat seama ca un om care se pretinde matur, serios si formator de opinie nu poate gindi asa.

 8. Mie mi-a fost profesor, l-am citit si am citit ce mi-a recomandat.
  L-am urmarit si la TV, cand facea Orient Expres si putin la Realitatea.
  Te-am citit si pe tine, fara sa te cunosc personal. O sa raman cu parerea mea despre “Stelica”, daca nu-i cu suprare.

  • Chiar acum scriu la un roman pe care, probabil, îl voi lansa în toamnă. Mulțumesc de întrebare, a căzut la țanc! 🙂

 9. Foarte elocvent! Eu am citit “Corpuri de Iluminat” de care nu ştiu dacă era sau nu din sertar, despre care nu mai ţin minte dacă mi-a plăcut (cred că are nişte fraze memorabile dar care sunau a James Elroy), şi-l ţin minte de la GDS, unde mi s-a părut de la început că era “infiltrat”. El se pretindea dizident, dar nu auzise nimeni de el. I-a fost frică şi a fost invidios pe cei contactaţi să participe la lovitura de stat din ’89. I-ar fi plăcut şi lui, deh. Dar s-a “descurcat”, la un moment dat te împiedicai de el peste tot, şi chiar şi mătuşa mea trecută de optzeci de ani ştie cum îl cheamă.
  Succes cu cartea 🙂

 10. Dragos Stoica il imita extraordinar pe acest Tanase! Pacat, a pacalit multa lume, pina a devenit un lingau dupa……..bani.

 11. Stimate domn Morar,

  Ştiu că sunt comentarii făcute deja de câteva luni; intervin pentru o modificare de definiţie …
  Persoana descrisă nu a fost de la început (de dinainte de 1989) hahaleră … Înainte de 1989 a fost “semi-ilegalist”: “un om care se ascunde dar nu’l caută nimeni” …

 12. alegerea lu’ dom’ Stelica la presedintia (interimara ce-i drept) a TVR mi-a amintit de acest articol… Hahalera strikes again 🙂

 13. Niciodata (poate) nu-i prea tarziu… Scriu acest mesaj pentru posteritate…!
  Domnule Morar – lasati si acest mesaj REAL – chiar daca seamana a barfa!

  Acum vre-o 3-4 ani am fost trimis la o lansare de carte la o librarie cocheta de pe strada Lapusneanu ( din Iasi) ca sa execut cateva fotografii (eu, fotoreporter la un cotidian) de asamblu si (mai ales) celui care facea recenzia – Stelica Tanase! Dupa circa 40 de minute de vorbarie – eu, plictisit am inceput sa “inspectez” mai in detaliu pe acest domn orator Stelica. Cand mi-a cazut privirea pe mainile lui Stelica, am observat (si fotografiat!) ca unghiile erau crescute suficient – unde se observa, cu ochiul liber, jegul (negru) de aproximativ 2-3 mm.
  La ziar nu mi-au fost publicate pozele – din cauza sintagmei “politically correct”…
  Pentru conformitate – am pozele in arhiva de acasa – cine mi le solicita, le ofer gratis!

  PS: Numele si adresa de mail sunt reale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *