Toni Greblă, că altfel nu pot să-i spun, a fost un băiat bun, de-al nostru, din popor, absolvent de drept și avocat la baroul Gorj pînă în 89. După care a devenit, în vîltoarea Revoluției, președinte CFSN Gorj. În 1990, cînd s-a inventat postul de prefect, Toni Greblă a fost numit de Iliescu (sau Roman, mă rog), prefect de Gorj. Calitate în care, în 1993, face parte din delegația condusă și dusă de Ion Iliescu în Elveția. Ajuns la Geneva, Topni Greblă a constatat că-i place foarte mult acolo. Și i-a spus lui Nea Nelu că vrea să rămînă. Fiind băiat bun, de-al nostru, din popor, domnul Iliescu a fost de acord. Așa că Toni Greblă nu a mai urcat în avionul de întoarcere, a rămas la sol, dar nu ca transfug, Doamne ferește, ci ca Prim Secretar (pe stil nou, nu ca ăia vechi) la Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa Oficiul European al Natiunilor Unite si alte Organizatii Internationale din Geneva. Este cea mai scurtă evoluție de la prefect de județ la înalt funcționar de ambasadă (reprezentanță) care s-a înregistrat, vreodată. în România. Și, poate, și în Europa. Hîrtiile, agrementele, acreditările internaționale, verificările, transferul s-au făcut de îndată ce a ajuns delegația acasă și s-au transmis prin curier diplomatic. Cel puțin asta e povestea care circulă, încă, în MAE, însoțită de un zîmbet cel puțin misterios.

5 thoughts on “Cum a ajuns Toni Greblă să obțină un post la Geneva. Pe surse vechi

  1. Acum, vorba aia, daca e s-o spunem pe a dreapta, in Statul care il are ca prim ministru pe un plagiator, este o ipocrizie sa ne mai minunam de tot felul de grajdani, loitre si greble; sint unelte necesare la gospodaria uomului nou.
    Statul cu un prim ministru plagiator si un profesor presedinte care nu are nimic de obiectat, in baza lucrului bine facut 😛

    • Sînteţi prost informat. Nu am fost niciodată consul la Marsilia, am fost Consul General. Numit de Guvernul României cu respectarea tuturor normativelor în uz, româneşti şi internaţionale, cu certificat ORNIS în regulă.Cînd îmi voi publica memoriile veaţi avea şi amănunte. Pînă atunci spre că nu vă ucidă curiozitatea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *