Două fapte apropiate cronologic între ele.

Duminică, 20 octombrie, în Cairo (suburbia Warak), la ieşirea de la o nuntă coptă (creştină, adică, de rit copt) doi oameni mascaţi, pe motocicletă, au tras cu mitraliera în cei care ieşeau din biserică.  Patru morţi şi18 răniţi. Printre cei ucişi, o fetiţă de 12 ani.

Marţi, 15 octombrie, premierul Ayrault şi ministrul de Interne francez, Manuel Valls, au participat, la Marea Moschee din Paris, la festivităţile prilejuite de Aid el-Kebir, o mare sărbătoare musulmană. Cu această ocazie, premierul francez a spus: “Prin voi, salut o mare religie a Franţei. Apreciez locul său în ţara şi în istoria noastră. ….”

Monseniorul di Falco, episcop de Gap şi Embrun, o personalitate activă a catolicismului francez, a recurs la o ironie îndreptată spre  cei doi demnitari. A apreciat deschiderea spre religie a statului care, pe de altă parte,  se laudă cu laicitatea sa indiscutabilă şi, după modelul participării la sărbătoarea musulmană, i-a invitat  pe cei doi la evenimentele unei alte mari religii a Franţei, catolicismul. Prelatul şi-a manifestat încrederea că această deschidere va determina guvernul să apere şi creştinii discriminaţi şi i-a invitat pe cei doi oficiali la Catedrala din Gap, fie de Miercurea Cenuşii, fie de Paşte. Cei care cunosc puţin viaţa publică din Franţa vor înţelege această ironie fină şi puternică în acelaşi timp.

3 thoughts on “Iubeşte-ţi aproapele pentru ca el să te poată mitralia!

  1. cred ca lucrurile sunt oarecum simple. musulmanii francezi voteaza mai degraba stanga. ei sunt majoritar pacticanti, deci “pay tribute” este normal sa fie asa. Votantii traditionali (si mai recenti) dintre francezii de susa ai stangii sunt republicani laici care nu ar suporta gesturile foarte religioase ale unui presedinte.
    la dreapta nitel mai invers.
    asa vad eu lucrurile.

  2. Subtil, subtil 🙂 Ce nu realizeaza stangistii francezi e ca islamistii se folosesc de ei ca si comunistii de socialisti, adica pe post de ” tovarasi de drum “. Politicienii sunt la fel peste tot, ii intereseaza cate voturi pot atrage din comunitatea musulmana, fara sa le pese de consecintele ” appeasement” ului pe care il practica. Iar naivii francezi (ca si cei englezi, sau olandezi sau belgieni ) vor trage ponoasele cand sharia se va insinua si mai mult in viata republicii.
    Eu nu inteleg de unde atata ura impotriva propriei natiuni, impotriva Crestnismului, de fapt impotriva oricarei incercari de a afirma valorile traditional europene care, prin multe chinuri si tragedii e drept, au ajutat la crearea celei mai deschise si avansate civilizatii pe care le-a produs omenirea. Cand vor termina cu aceasta vina post coloniala si vor incepe sa nu mai accepte orice idiotenie, doar ca sa nu fie etichetati si stigmatizati in fel si chip ?!! In fine, nu vreau sa plictisesc, poate vreodata vom intelege ca Islamul este o ideologie politica care seamana ff mult cu fascismul, deghizata in religie. Nu exista pe fata Pamantului nici o alta religie care sa instige la uciderea sau subjugarea celor care cred in altceva, sau nu cred deloc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *