Am văzut nişte glume cu Oana Zăvoranu şi nu m-am prins. Nu citisem nimic în ziare despre “sinuciderea” ratată. A trebuit să caut, puţin, ca să mă pun la punct cu informaţiile. Ziarele pe care le-am citit eu pe internet se preocupau de rezultatul alegerilor. Ziariştii se ocupau de subiecte mai interesante decît pumnul (de medicamente) luat în gură de scandalagioaica naţională. Mi s-a părut că presa românească s-a întors, în sfîrşit, la instrumentele sale, la preocupări mai serioase. Dacă alegerile din 9 decembrie, rezultatul lor, vor duce la o demondenizare şi recredibilizare a presei, atunci, sincer, apocalipsa parlamentară română pare mai blîndă. Sînt convins că va fi multă muncă pentru presă, vor abunda subiectele şi, sper, nu vor exista suficiente resurse pentru a fi închise toate gurile. Presa românească poate ieşi din cancanuri şi chiloţăreală de doi bani, din ştiri inventate pe banii clientului de carton, din paparăţoială convenită cu “subiectul”.

Există mulţi ziarişti tineri în care am multă încredere, am citit texte impecabile în această ultimă lună, am văzut atitudini ireproşabile, raţionamente fără cusur, texte delicioase. Nu cred că s-a născut mogulul care să-i cumpere pe toţi. Şi cred că modelul triadei Nistorescu-Chiriac-Roşca Stănescu nu mai prezintă atractivitate pentru noii veniţi în jurnalism.

Dacă renaşte presa, nu e totul pierdut.

7 thoughts on “O şansă pentru presă. Pe bune

  1. Presa va iesi la ranit in grajdiurile USL, cum iesea odata AMP la cules de porumbi la ordinul pcr.Nici nu stiti ce ma bucur! Nici nu stiti cat va compatimesc ! Pe mainile cui v-au ajuns batranetile ! Dupa ce au adus plagiatorul si repetentul la 60% se ocupa si de dvs. E tare destepti!

  2. Eu unul mă bucur sincer că mai există oameni lucizi care îşi pot păstra optimismul în orice condiţii, dar personal nu mai cred că “Ţara care-şi pune ceasul să sune degeaba” (Lucian Mândruţă, 3.12.2012) se va dezmetici vreodată. Hai, 4 milioane şi ceva de români care au votat cu USL-ul dorm pe ei din ’90 încoace (sau sunt la fel de ticăloşi ca aleşii lor), dar pe restul adormiţilor (care au stat acasă) nu-i mai trezeşte nici o presă, oricât ar fi ea de cinstită, combativă şi bineinteţionată. Este vreo diferenţă între rezultatele acestor ultime alegeri şi cele din 20 mai 1990? Eu zic că nu. Şi au trecut cei 20 de ani prognozaţi de Brucan pentru… ştim noi cine!

  3. Nici eu nu prea cred pentru ca nu vad banii 🙂 Modelul de presa de astazi nu incurajeaza jurnalismul – banii vin fie din interese secundare fie pentru audienta pe continut de care facea Cristoiu pe vremuri in Evenimentul Zilei.

  4. Nu stiu unde sa-l alatur pe fostul (actualul?) dvs. coleg, autorul unui memorabil apel catre “Lichelul”. La tripleta Rosca-Chiriac-Nistorescu sau la mamosii presei renascinde?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *