Ieri, la emisiunea festivă de la TVR, o reporteriţă a invitat la microfon văduva unui “erou, militar român care şi-a pierdut viaţa pe cîmpul de luptă din fosta Iugoslavie”. Prima întrebare, extrem de inteligentă, a fost: “cum vă simţiţi astăzi?”. Femeia, ea însăşi, cadru militar a spus o frază standard, lemnoasă, de sezon. După care reporteriţa a spus: “Vă rugăm să ne spuneţi cum şi-a pierdut eroul care a fost soţul dumneavoastră. Răspunsul a fost teribil. “ce să vă spun, a fost vorba de nenoroc, a rămas cu maşina fără frînă şi a căzut într-o prăpastie”. Doamne iartă-mă, dar e vorba de o moarte fără nimic eroic, sigur, petrecută pe cîmpul de operaţiuni militare, dar o moarte care nu a venit de la duşman, ci din precara înzestrare a trupelor noastre, de la neglijenţa unei inspecţii tehnice. A fost vorba de un accident, nu de o luptă.

Această fază jenantă, pentru că banalizează şi mai mult ideea de eroism, putea fi evitată simplu: dacă reporteriţa ar fi făcut o minimă documentare, sau dacă ar fi pus întrebarea înainte de a intra în emisie ca să ştie despre ce e vorba. Se vede că nici în jurnalism nu mai funcţionează frînele.

3 thoughts on “Mai uşor cu eroismul pe scări!

  1. Este doar una din nenumăratele gafe comise de “jurnalişti” făcuţi pe bandă, uneori din absolvenţi de liceu fără bac, instruiţi să cultive doar “spectaculosul” (indiferent cât de gogonat sau mizer este acesta) după ce în septembrie 1992 Cristoiu a lansat în “bulina roşie” conceptul puilor cu 4 picioare, născuţi vii într-o gospodărie dintr-un sat inexistent în Ro. De ani buni, culegem roadele…

  2. Mă tem că aceeași poveste e și cu unii timișoreni care au fost declarați eroi ai Revoluției findcă au fost împulcați în apartament sau în scara blocului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *