Mi-a sărit țandăra la o afirmație foarte obraznică a lui Horea Bădău, într-un text în care e atacat Cristian Manafu, unul dintre cei mai vizibili și eficienți oameni din online.(Nu dau link la articol, nu-i fac trafic obraznicului!) Întîi, cine e Bădău? E un lectoraș la facultatea de Jurnalism din București, autor al unei cărți despre Social media. Al “primei” zice el. Iar asta îl face guru absolut în domeniu. ca și cînd cei interesați nu ar fi putut citi în original cărțile din care Bădău a compilat banalitățile din propria sa carte. L-am întîlnit, o dată, la o dezbatere în Club A și m-a făcut să mă simt prost cu lingușelile lui la adresa mea, pînă să înceapă chestiunea. Pe scenă, ca moderator, a fost ultra-banal, mi-a și părut rău că am participat. Cînd moderatorul e bătut în cap, riști să pari și tu bătut în cap! Deci Bădău este un marginal al presei, deși se laudă cu 14 ani de experiență. Nu am auzit de el. Deși, ca să vin cu cifre, am lucrat în presă de multișor, de
vreo 30 de anișori. Ca orice marginal, Bădău suferă că lumea nu-l bagă în seamă și că nu contează în viața reală, acolo unde Social Media înseamnă bugete, succes, strategii. Așa că se dezlănțuie împotriva celor care fac ceva în online, care au succes, cîștigă campanii etc.

Afirmația obraznică a lui Bădău este cea în care susține că jurnaliștii anilor 90, făcuți după ureche, sînt nuli, dacă nu vin să-și completeze studiile la FJSC. Adică la continuatoarea facultății de jurnalism  de la Ștefan Gheorghiu. Jurnalistii scoliti de Bădău și colegii lui (printre alții, dacă nu mă înșel, medicul Val Vâlcu, devenit lector ) sînt singurii profesioniști adevărați în presa română, ei sînt primiți cu brațele deschise în redacții etc. Asta e ideea lectorului doctor în Social Media. Nu pot să nu observ că, de cînd au intrat “în pîine” jurnaliștii fabricați de Bădău & Co presa scrisă se cam stinge.Î n afară de Marian Popescu și Mihai Coman, niciunul din profesorii de acolo nu-mi este cunoscut în calitate de ziarist. Și nici în altă calitate.

Poate nu i-a spus nimeni lui Bădău că accseul la facultatea unde lucrează el se făcea, înainte de 89, pe bază de dosar. Erai strungar bun, ai terminat seralul, partidul te trimitea să te faci ziarist. Și chiar în presa de dinainte de 89 nu se cerea să ai diplomă de ziarist ca să te angajezi. la Viata studentească și Amfiteatru, unde am lucrat din 87, un singur redactor era absolvent de “Fane Gheorghiu” și era ciuca bătăilor. Cel mai slab. Așa se face că toți cei care au lucrat la Viața Studențească, deveniți mari ziariști după 89 (de la Ion Cristoiu, la Tatulici) erau absolvenți de facultăți “normale”, nu din cele care cereau dosar beton.

Nu spun că e rău să faci o școală de jurnalism. Teoretic, ai de învățat meserie. Practic, dacă toți profesorii sînt ca Bădău, mai bine faci o Filologie cinstită, o Sociologie etc. Și încerci un masterat prin străinătate. Pentru că meseria de ziarist este, și după părerea mea, una de vocație, nu școala te face, totuși, ziarist. Am să închei cu o butadă despre Școala de Literatură, cea care-și propunea să fabrice scriitori comuniști, cu dosar beton. “Știți cîți scriitori au ieșit pe porțile Școlii de Literatură? Exact cîți au intrat”

 

 

 

16 thoughts on “Pe culmile imposturii: Horea Bădău

 1. omul e prost și foarte prost. și da, suferă că e un nimeni, de aceea lingușește sau înjură peste tot. cartea e plină de tâmpenii, iar experiența lui in social media e nulă.

 2. Era o intrebare si cu cei de la Fane Gheorghiu: citi absolva scoala? toti cei intrati, daca nu ii calca tramvaiul 😉

 3. Horia (sau Horea?) Bădău? Cine-i ăsta? (că am şi eu vreo 15 ani în presă). Vorba ceea: jamais couché avec, nici el, nici vreun alt “mare ziarist” din aleasa stirpe a lui Fane Gheorghiu.

 4. oho! Acest articol e un hit pentru Badau. Momentul lui de glorie. Cand o sa mai vorbeasca atatea personalitati despre el? 🙂

 5. Ioan T Morar te inoportunez cu o intrebare: cine esti tu ca sa faci pe altul impostor? Sau mai corect ar fi sa te intreb: cine te crezi?

  Daca el e “lectoras” tu ce esti?

  Toti care va treziti mari experti in diverse domenii insirati-va “realizarile” avute in viata. Incepand cu scoala absolvita si activitatea ce a urmat. Apoi comparati lista voastra cu cea a celui pe care il injurati si trageti singuri concluzia cine e impostorul.

  Habar nu aveti de capul vostru cand faceti afirmatii despre diversi. Domnul T, tu ai vorbit cu vreun student al “lectorasului” pentru a vedea cum este privit de cei carora li se adreseaza? Sau nu aia conteaza. Conteaza ce isi imagineaza o cotarla de presupus jurnalist sau ce vrei tu sa fii.

  • Bre, Adrew,dacă nu ştii cine sînt eu, uită-te la istoria presei româneşti recente. Sînt, printre altele, co-fondator al revistei Academia Caţavencu. Sînt scriitor (două premii ale Uniunii Scriitorilor, plus Premiul Naţional de Proză) , jurnalist, am făcut emisiuni de televiziune premiate. Am făcut zeci de spectacole cu grupul Divertis, din care am făcut parte. Bun, acum am spus cine sînt eu. Pot încerca să ghicesc cine eşti tu, Horică Bădău?

 6. nota admin
  Sînt expert în spămuişti. Şi ţi-am trimis comentariul obraznic direct acolo unde-i e locul, la gunoi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *