politie şi islamPentru că, probabil, acuza de islamofobie  nu este destul de prezentă în discuţiile publice franceze, “forţele progresiste şi anti-rasiste” au aranjat un scandal care, privit cu atenţie, sfidează toate regulile logicii. Povestea e aşa (a fost prezentată în media astfel): două femei musulmane purtînd voal au vrut să intre la un restaurant  unde nu au fost primite de patronul care le-a jignit spunîndu-le că toţi teroriştii sînt musulmani. Reportajul televizat, scena alungării femeilor filmată în direct, au scandalizat luptătorii pentru drepturile omului şi aparţinătorii acestei familii. Proprietarul restaurantului este trimis în judecată şi procesul se va desfăşura “cu celeritate”, ca orice proces care vizează jignirea musulmanilor din Franţa ( de pildă francezul care a aruncat jumări în curtea unei moschei, judecat în regim de urgenţă)

Ce nu merge în povestea asta, de mai sus? Păi, în primul rînd, cele dopuă femei locuiau în altă localitate şi au venit să mănînce în Tremblay, într-un restaurant care nu e trecut în ghiduri (deci, nu aveai de unde  să afli despre el decît dacă ţi-l recomandă cineva în mod expres). Las la o parte faptul că femeile voalate nu prea merg singure la restaurant. Dar mă întreb, ca şi alţii înaintea mea, ce căutau femeile musulmane într-un local care nu avea eticheta halal? Ce să mănînce ele într-un local “spurcat”? E foarte clar că nu veniseră acolo să mănînce, ci să fie refuzate. Şi filmate de o echipă de televiziune care, întîmplător, da, întîmplător, se afla de faţă aşteptînd scandalul. Probabil că ştiau, din auzite, restauratorul cu pricina nu este chiar un iubitor al islamului.

Astfel privită povestea, într-o ţară civilizată, femeile musulmane şi cei din echipa care a filmat (şi regizat) ar fi judecaţi pentru provocare rasistă cu premeditare. Din păcate, e trist, iar justiţia are două atitudini diferite într-un regim politic în care preşedintele şi guvernul salută marile sărbători musulmane, dar nu spun nici pîs de Crăciun sau de Înviere. În fond, e o ţară laică, dar numai şi numai în raport cu creştinismul.

 

7 thoughts on “Un scandal “rasist” cusut cu aţă albă

 1. Maestre, citesc cu atentie si tot nu inteleg in ce faptul ca a fost regizat face mai scuzabila reactia. E ca si in cateva discoteci din Paris care nu primeau musulmanii S-a inscenat o situatie, s-a constata ca 100% din cuplurile refuzate erau arabi; Si s-a facut un proces. Ceea ce mi se pare corect. Eu daca cineva imi spune ca nu primeste romanii il dau in judecata imediat.

  • Cei care au regizat asta au greşit şi faţă de comunitatea muslumană: au obligatdouă drept credincioase să intre într-un local spurcat. Dvs aţi merge în localuri de eşanjişti cu soţia dacă nu sînteţi eşanjist? Vreţi să vă provoc şi să arăt că sînteţi irascibil? Vă scuip. vă înjur de mamă, săriţi la bătaie şi vă reclam la poliţie. Dacă nici acum nu înţelegeţi, mă scuzaţi, nu am timp de pierdut cu Dvs. Daţi-mă în judecată, vă discriminez.
   Dacă sînteţi atît de viteaz, încercaţi să intraţi într-o moschee încălţat şi cu prietena sau soţia îmbrăcată în fustă mini şi decolteu generos. Să vedeţi acolo discriminare!

 2. Nu prea vorbesc franceză, dar patronul mi se pare că se chinuia să le explice că toate mâncărurile sunt făcute cu grăsime de porc și din respect pentru musulmani îi avertiza să nu comită un păcat. 🙂

 3. De acord cu Dl. Morar!
  In aceeasi idee, as vrea sa vad citi mai tin poze cu steagul Frantei impresionat peste oarece fotografii si imbecilul slogan “Je suis Charlie” dupa caricatura mojica cu italieni morti la cutremurul recent…
  Pacat ca blog-ul nu accepta poze, ca sa ma explic.
  Oricum, daca vreun Italian reuseste sa suprime intreaga redactie Charlie Hebdo, va avea respectul meu!

  • tocmai asta e problema. Doamna musulmană nu trebuie să refuze restaurantele cu carne de porc, ci să intre doar în cele cu inscripţia halal. Restaurantul Le Cenacle era unul normal, franţuzesc, în Franţa, totuşi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *