Circulă pe net un mesaj pe care-l reproduc aici. E o comparaiţe a gradului de reprezentare pe care-l au deputaţii şi senatorii la noi şi în Statele Unite. L-am primit de mai multe ori, ultima dată de la marele fost sportiv Alin Savu (pe care am onoarea să-l pot socoti prieten!). Iată termenii comparaţiei mai jos
(sursa foto)
ROMANIA ( circa 20 milioane de locuitori )
Parlamentul:
– 137 Senatori = unu la 160.000 locuitori
– 332 Deputati = unu la 70.000 locuitori
– 469 Parlamentari – total (fara redistribuirea care urmeaza votului si va urca totalul la cca 540 parlamentari!!!)
SUA ( peste 300 milioane de locuitori )
Parlamentul:
– 100 Senatori = unu la 3.000.000 locuitori
– 435 Congresmeni / Reprezentanti = unu la 560.000 locuitori
– 535 Parlamentari – total
Daca SUA ar proceda ca ROMANIA ar avea:
– 1.875 Senatori
– 4.286 Congresmeni / Deputati
– 6.161 Parlamentari – total
Daca ROMANIA ar proceda ca SUA ar avea:
– 7 Senatori
– 31 Deputati
38 Parlamentari – total
În concluzie voi reproduce o glumă de dinainte de 89 care compara capitalismul şi socialismul: “Dacă la noi e atît de bine şi la ei atît de rău, de ce la ei e atît de bine şi la noi atît de rău?”
Dragă Biju ,
Este posibil ca părțile comparației tale să fie un pic neadecvate?
Eu unul cred că dacă vrem să comparăm Parlamentul SUA ar trebui mai degrabă să-l comparăm cu Parlamentul European.
SUA sunt o federație de state , fiecare stat având la rândul său un parlament
( State Legislature ) format din Senat și Camera Reprezentanților.De pildă California are 40 de senatori și 80 de membri ai Camerei reprezentanților.
Pentru o mai bună comparație cu România ar fi interesant să adaugăm la datele de mai sus și pe cei câteva mii de membri ai legislaturilor statale.
Și de refăcut calculele….
Cu drag,
Dumitru
Dragă Dumitru,
bine ai venit printre comentatori! Şi noi avem parlamente locale, consiliile judetene care ar cam reprezenta situaţia parlamentelor statale ale USA. Zic şi eu.
Oricum, un parlament cu 300 de alesi, doar, ar fi mai eficient si mai legal, căci a fost votat la referendum!
Totdeauna îmi iei replicile, dar fie, te las 🙂 , că oricum nu stau pe blogul tău cât aş vrea şi mi-e drag să mă simt reprezentat 🙂
Daca imi permiteti si mie sa ma bag, intr-o pauza de cercetare, eu as zice asa:
In SUA nu a mai fost reforma a numarului de parlamentari de destul de mult, desi populatia a crescut. Camera inferioara, cea a “reprezentantilor” este bazata districte care se schimba si dispar sau apar de cate ori vor cei din majoritate (si uneori cei din minoritate). Senatul nu are functie de reprezentare numerica, ci 2 per stat, si sunt unele cazuri, ca Delaware, care are mai multi senatori decat reprezentanti. Asadar, este putin inegala comparatia, si sunt de acord, UE are fi o comparatie mult mai buna pentru America. Sistemul din America trebuie reformat, spun multi, si mai trebuie adaugati niste “reprezentanti”.
Cu toate acestea, sistemul lor de reprezentare functioneaza. Tragerea la raspundere de catre constituenti este unul dintre motivele pentru care votul unui senator poate sa nu fie pe linie de partid.
Nu militez pentru o reducere drastica, dar sa mai pune parlamentari in plus este total absurd. Mai mult decat atat, ceea ce nu este spus este ca doar 300 de parlamentari, in concordanta cu o regionalizare facuta cu cap, ar putea elimina destule cheltuieli majore degeaba. Dar, din pacate, asta nu se va intampla, pentru ca acele cheltuieli majore sunt importante pentru niste terti care imping fonduri si bugete mai la deal sau vale.
Acum, inapoi la munca.
David
Welcome, David MORUS 🙂 ! I’m so proud (for your father) to meet you here!
Eu cred ca ar trebui sa ne comparam cu alte natiuni europene in privinta reprezentarii parlamentare.