Trecerea zilei de 26 ianuarie prin viața noastră publică a mai înviorat un val de nostalgii, a mai adunat o serie de “like”-uri pe pagina lui Ceaușescu de pe FaceBookul de Istorie Națională. Vreau să vă povestesc o mică întîmplare (am mai povestit-o, cred, pe undeva) despre minunata Epocă de Aur. Exista, în acele vremuri, un istoric pe numele lui Ion Spălățelu. Una dintre cărțile lui de căpătîi se numește Scornicești, vatră de istorie, carte reeditată și după 89. În acea carte dedicată locului de naștere a lui Ceaușescu se lansează și existența unui tip uman (iară nu cuman) care a trăit pe acele meleaguri, homo scornicestiensis Care credeți că erau caracteristicile acestuia? Păi, mai mic la statură, cu tenul măsliniu, cu nasul acvilin și cu părul creț și cărunt. Nu credeți? Căutați prima ediție a acestei cărți și convingeți-vă! Povestea are o parte a doua, neanticipată de Ion Spălățelu care, fiind și el din Scornicești (încadrîndu-se chiar în tiplogia cu pricina) , a avut imprudența să-și pună fotografia pe ultima copertă a cărții. Ceea ce a stîrnit, se zicea atunci, mînia tovarășei: “Ce, acuma ăsta vrea să-și lege numele de Scornicești?”. Urmarea a fost că s-a interzis fotografia de pe coperta a patra pentru toate cărțile, cu excepția scriitorilor clasici. Nici un scriitor, nici un autor în viață, nu a mai avut dreptul să-și pună fotografia pe coperta a IV-a. Că o supăra pe soția lui Homo Sconiceștiensis!
(Imaginea care ilustrează textul este o lucrare semnată de Dan hatmanu, lucrare care a apărut, prima dată în epocă, pe coperta revistei de cultură studențească Dialog din Iași)
Ioane! Am văzut multe vome în epoca de aur, dar asta cu două personalităţi (născute o dată la 500 de ani fiecare) + o academiciancă (sic!) profesor doctor inginer (doar atât?) ciocnind un pahar de Busuioacă, evident, m-a dat gata!
îhî
sau pe stil nou
http://www.dcnews.ro/wp-content/uploads/2013/01/vadim1.jpg
Impresionanta lumina aparte in care este intruchipat Ceausescu … cum Stefan cel Mare apare mic, pricajit, tuciuriu … ma mir ca nu a reprezentat tabloul la nivelul solului, sprijinit de perete. Dar ar fi trebuit sa se aplece nea Nicu si nu era frumos …
Asta in timp ce cuplul dictatorial este reprezentat radiind de sanatate si bucurie.
Asa ne aducem aminte cum se rastalmaceaua lucrurile.
Din pacate romanul are mintea scurta … si foarte putina si asa care e …
Și mai e ceva, Ștefan cel mare are un pahar de neam prost, nepotrivit, pe cînd familia Genială e adecvată la consumul de șampanie!
Să-l găsim urgent pe acest bătut (în cap) de soartă – da’ bătut rău de tot 🙂 – şi să-l trimitem să mai sape pe la Scorniceşti, tre’ să găsească pe-acolo şi vreo specie de crin, ceva…
Şi dacă nu-l găsim pe Spălăţelul ăsta sau cum îl cheamă, atunci îl luăm pe Marga şi-l trimitem direct la Isaccea, ce mai tura-vura! Îl instruim să facă bine să pună caloriferu’ naţional între paranteze şi să-şi exercite geniul encomiastic cu adresă precisă la Lilium candidum, pre limba noastră crin.
Stefan Cel mare are o figura de alcoolic cu fata gonflata si rosie, sfrijit , cocarjat cu mainile scurte si descarnate, cum o fi tinut sabia in mana? Pe langa Nicu Scornicescu pare un rahitic, un neispravit .
“Colegii mei cacademicienii” de la RTV si Realitatea le-au dedicat un spatiu amplu pe 26 ,vorbind despre ei cu stima si mandrie.
Pentru cine si ce s-a murit ’89 ? Pentru niste fufe , catei si trepadusi? S-a meritat?
Si mai e ceva: ca in filmele derizorii xxx, Nea Nicu -in timp ce o face- arunca o privire spre spectator. Ca sa-l implice direct :)))
Cum il cheama pe pictor?
Ar fi foarte potrivit sa lucreze cu Marga la ICR !
Dan hatmanu, un pictor deja clasic, din iaşi
Ceee?
Hatmanu cel ce vrea sa para un batranel aristrocrat – si venerabil…- a stiut sa fie atat de derizoriu?
bravo nea Morare ti-ai tras blog nou, da puteai sa bagi o pozna mai misto, stiu una d-a matale, aia cu pantaloni scurti, e teribil de haioasa, e de ris, sa zic asa.
Si ce ai mai facut anii astia in care te-ai dat la fund? Sanatos, voinic? Io fac bine, merci de-ntrebare..
P.S Io, desi sunt f. sensibil, ma stii doar, nu le am nici cu nostalgiile si nici cu rafinaturile, te tin in colimator, daca bagi ceva misto ma bag, daca nu, nu!
[…] autobuz nu are dreptul să treacă de granița județului în care fusese înmatriculat. (povesteam aici că, după principiul “unde dai și unde crapă”, erau decizii inexplicabile logic). […]