Ieri am semnat scrisoarea de protest care îi ia apărarea lui Andrei Pleşu, atacat mîrlăneşte de alde Gîdea şi Ciuvică. Astăzi, Cezar-Paul Bădescu susţine că scrisoarea, semnată deja de sute de oameni, e ridicolă pentru că e ridicol să-l aperi pe Andrei Pleşu de cei doi prostălăi (ca să fiu delicat). Cum adică să demonstrezi că Pleşu e mai bun decît detractorii lui, că doar toată lumea ştie asta. Întîi, o nuanţă: nu asta face scrisoarea de protest. Ea nu face o demonstraţie a capacităţii intelectuale a domnului Pleşu prin comparaţie cu cei doi, ceea ce, într-adevăr, ar fi ridicol.. Scrisoarea ia act de un atac huliganic, de o mînjire impardonabilă a spaţiului public. Semnatarii ei îşi demonstrează solidaritatea cu un om scuipat de două fiinţe care, în alt context, e adevărat, nu ar merita să fie băgate în seamă. Pentru a susţine “utilitatea” scrisorii, dau două mici exemple.
În 1993, am fost la o întîlnire cu preşedintele Asociaţiei Coreenilor din Los Angeles pentru a discuta despre statutul minorităţii coreene în SUA. Eu am ajuns la locul întîlnirii, ca ardeleanul, cu zece minute înainte. El a întîrzîiat zece minute după ora fixată. Şi-a cerut scuze, dar fusese să vadă un film în avan-premiera cu presa. Era vorba de filmul Falling Down, cu Michael Douglas. In acest film, dacă nu l-aţi văzut, personajul principal sparge cu o bîtă magazinul unui negustor coreean. Preşedintele Asociaţiei întîrzîiase pentru că a trebuit să redacteze, pe loc, pentru presă, un protest la adresa filmului. Eu, naivul, l-am întrebat: “Credeţi că vor opri filmul!?”. “Cum adică să-l oprească?! De ce?”,”Păi, din cauza protestului Dvs.”. Nici vorbă, nici nu am cerut aşa ceva, filmul e un produs care trebuie să intre în circuit, să-şi scoată banii etc”. “Şi atunci, de ce aţi protestat?””Ca să se ştie că am protestat. Să se ştie poziţia noastră”
Al doilea exemplu este al unui cleric german trăitor pe vremea lui Hitler, al cărui nume îmi scapă acum . În schimb, nici citatul nu-l ştiu exact! 🙂 Zicea aproximativ cam aşa: “Cînd i-au ridicat pe homosexuali, cum nu eram homosexual, nu am zis nimic. Cînd i-a ridicat pe evrei, nu am zis nimic, nu eram evreu. Cînd m-au ridicat pe mine, nimeni nu a zis nimic, nu avea cine.”.( În fine, citatul exact e mult mai bun şi mai dramatic, poate îl are cineva să-l inserez) (mulţumesc Răzvan Pascu! iată varianta integrală aici, în engleză )
Am semnat scrisoarea de protest, aşadar, să se ştie că protestăm. Şi n-aş vrea ca, peste nişte ipotetice sute de ani, cînd vreun ipotetic pasionat va cerceta istoria României de azi, să ajungă la concluzia: Andrei Pleşu, un scriitor român, a fost atacat de golani şi nimeni nu a zis nimic.