Ieri am semnat scrisoarea de protest care îi ia apărarea lui Andrei Pleşu, atacat mîrlăneşte de alde Gîdea şi Ciuvică. Astăzi, Cezar-Paul Bădescu susţine că scrisoarea, semnată deja de sute de oameni, e ridicolă pentru că e ridicol să-l aperi pe Andrei Pleşu de cei doi prostălăi (ca să fiu delicat). Cum adică să demonstrezi că Pleşu e mai bun decît detractorii lui, că doar toată lumea ştie asta. Întîi, o nuanţă: nu asta face scrisoarea de protest. Ea nu face o demonstraţie a capacităţii intelectuale a domnului Pleşu prin comparaţie cu cei doi, ceea ce, într-adevăr, ar fi ridicol.. Scrisoarea ia act de un atac huliganic, de o mînjire impardonabilă a spaţiului public. Semnatarii ei îşi demonstrează solidaritatea cu un om scuipat de două fiinţe care, în alt context, e adevărat, nu ar merita să fie băgate în seamă. Pentru a susţine “utilitatea” scrisorii, dau două mici exemple.

În 1993, am fost la o întîlnire cu preşedintele Asociaţiei Coreenilor din Los Angeles pentru a discuta despre statutul minorităţii coreene în SUA. Eu am ajuns la locul întîlnirii, ca ardeleanul, cu zece minute înainte. El a întîrzîiat zece minute după ora fixată. Şi-a cerut scuze, dar fusese să vadă un film  în avan-premiera cu presa. Era vorba de filmul Falling Down, cu Michael Douglas. In acest film, dacă nu l-aţi văzut, personajul principal sparge cu o bîtă magazinul unui negustor coreean. Preşedintele Asociaţiei întîrzîiase pentru că a trebuit să redacteze, pe loc, pentru presă, un protest la adresa filmului. Eu, naivul, l-am întrebat: “Credeţi că vor opri filmul!?”. “Cum adică să-l oprească?! De ce?”,”Păi, din cauza protestului Dvs.”. Nici vorbă, nici nu am cerut aşa ceva, filmul e un produs care trebuie să intre în circuit, să-şi scoată banii etc”. “Şi atunci, de ce aţi protestat?””Ca să se ştie că am protestat. Să se ştie poziţia noastră”

Al doilea exemplu este al unui cleric german trăitor pe vremea lui Hitler, al cărui nume îmi scapă acum . În schimb, nici citatul nu-l ştiu exact! 🙂 Zicea aproximativ cam aşa: “Cînd i-au ridicat pe homosexuali, cum nu eram homosexual, nu am zis nimic. Cînd i-a ridicat pe evrei, nu am zis nimic, nu eram evreu. Cînd m-au ridicat pe mine, nimeni nu a zis nimic, nu avea cine.”.( În fine, citatul exact e mult mai bun şi mai dramatic, poate îl are cineva să-l inserez) (mulţumesc Răzvan Pascu! iată varianta integrală aici, în engleză )

Am semnat scrisoarea de protest, aşadar, să se ştie că protestăm. Şi n-aş vrea ca, peste nişte ipotetice sute de ani, cînd vreun ipotetic pasionat va cerceta istoria României de azi, să ajungă la concluzia: Andrei Pleşu, un scriitor român, a fost atacat de golani şi nimeni nu a zis nimic.

 

39 thoughts on “De ce trebuie apărat Andrei Pleşu de Ciuvică şi Gîdea- răspuns unui tînăr scriitor

 1. Aşa este dle Morar, aveţi perfectă dreptate şi dacă aş fi intelectual vreau să zic, aş semna şi eu protestul. Sper să fie o mulţime la protest că vorba dvs, nici din Bucureşti nu sunt.

 2. Bravo, Bijule, vom semna petitia! Sper ca la mitingul organizat in apararea lui Plesu sa participe cit mai multi oameni.

 3. Domnule Bădescu (scuză-mă, Biju), zău că nu era nevoie să năvăliţi în actualitate cu asemenea sofisme! Nu, chiar nu e digerabil “argumentul” dvs. Mă scutur uşor la gândul că aş putea să vă văd alături de un Ilieşiu ori un Mircea Diaconu, sper din toată inima că nu e decât o pur teoretică temere.

 4. credeti ca e posibil ca plesu sa devina un fel de “caz arafat” si sa intre in cursa prezidentiala? ar fi o surpriza si o adevarata supapa pentru nemultumirile acumulate.

  • Domnule Android,
   D-l Plesu, un intelectual de marca, nu are nici o sansa le a fi ales de o majoritate in Romania. Din pacate. Poate peste 50 ani, intelectualii vor putea accede la pozitii de decizie alese de popor.
   Deocamdata poporul nu alege MRU, Plesu, pentru ca nu ii intelege si nu ii reprezinta.

   Mie personal, imi place tinarul (tinar pentru mine) MRU ca nivel de educatie, dar, din discutii cu multi romani, nu este agreat tocmai pentru IQ-ul sau MULT peste ce are majoritatea romanilor. Curios cum vad in el doar un fost UTC-ist (sa lasam dracului trecutul, sint peste 20 ani de atunci!!!), dar nu vad aceeasi situatie in cazul Andreea Esca, al carei IQ, orice s-ar spune, nu ajunge nici la calciiul lui MRU.

 5. Multumim lui Dumnezeu ca exista personalitati ca Andrei Plesu,despre
  care se va auzi si peste foarte multi ani….cat despre cei despre care aminteati…imi pare rau ,dar nu le-am retinut numele…

 6. eu cred ca exista si un motiv mai important pentru un astfel de protest – se creeaza o obisnuinta, sau mai degraba se dezvata o alta obisnuinta foarte paguboasa, cea de a nu reactiona la ticalosii, ceea ce duce in final la autocenzura si retrage. Este foarte important ca si vocile celor ca Andrei Plesu sa fie auzite, si din ce in ce mai des si mai tare, nu doar vocile petardelor securistice. Exista public pentru Plesu, HRP, Dvs si multi alti oameni inteligenti si decenti, asa ca spor la lupta! 🙂

 7. Domnule,
  Consider gestul apararii lui Plesu in fata unor golani cretini ca fiind de salulat (si nu “salutar” cum a gafat cretinul Gades intr-ul interviu cu MRU).
  Din pacate, desi ii recunosc in totalitate calitatea de intelectual de marca al societatii din Romania, am “cuiele” mele (mai mult sau mai putin personale) impotriva D-lui Plesu, si nu am sa semnez. Dar apreciez sincer pe cine o face.

 8. Si asa. Dar eu zic altfel, poate mai putin subtil, mai direct:
  http://ihincu.wordpress.com/2014/03/14/sa-fim-inteligenti-solidaritatea-ma-rog-pentru-ce/

  Si nu-i de gluma. Pentru ca, iata, din punctul meu de vedere, protestul, in viu, a esuat. Putini. Poate, adunati la un loc toti cei care s-au perindat pe acolo timp de 2-3 ore,, sa fi fost 2000? Versus cei care aplauda si gandesc cu capul gadelui mediatic… infim. Asta a propos de povestioara clericului german.

 9. Eu am un exemplu foarte recent, din “iepoca” noastra contemporana:
  Mai intai au fost “capsunarii” ,imediat dupa mitingurile de protest din Spania, Franta, Italia, Germania, SUA, Australia la prima suspendare a lui Basescu. Albie de porci au fost facuti. S-a propus sa fie scosi de pe listele de votare , tradatori de patrie si neam….
  Apoi au fost “Liicheanu”, Cartarescu , Patapievici… “slugoii lui Basescu”…. au urmat “PD-Leprele”, ‘Udrea si carnatii de Plescoi”…..’Boc care face poc”, “mama lui Boc cel mare”, Boc si gastele pe islaz”….matrozul betiv si chior”….”intelectualii chiorului”….
  Trebuie multumit prima data din suflet lui Kakarau si celor care l-au promovat,primul care s-a inhaitat cu Gadea , Ciuvica ,Badea sa promoveze politica bunului simt si pe care iata a promovat-o!
  Trebuie multumit doamnei A Pora care a pus umarul la aducerea USL la guvernare , “impecabilului ” si aplaudacilor sai !
  Si cand s-au uitat , nu mai ramasese nimeni de luat !

  • CRed că vă refereaţi la Alina Mungiu, nu la Andreea Pora. Poate ar trebui să-i mulţumim şi fostului dizident Dorin Tudoran care i-a lins ciubotele Varanului?

   • Da, scuze, de AMP era vorba.
    Si da, multe multumiri lui Dorin Tudoran cat si Antonesei care au lins si lins si ….lins . Daca traia Ceausescu ii facea cel putin activisti judeteni responsabili cu agricultura.

    • mare greseala a facut A Nastase sa nu tina cont de A Mungiu-P (2003-2004). pare ca aceeasi greseala prosteasca a facut-o si EBA cand a jignit-o gratuit si nemeritat pe A Mungiu (la prima candidature europeana). acuma, eu, care am votat tot timpul si am sustinut (atata cat am putut eu) PDL/ T Basescu (inclusiv cand nu prea meritau), cat de orb sa fiu sa ma fac ca nu vad idiotenia cu repetitie a mezinei familiei Basescu a propos de M Macovei?
     ce e in minea oamenilor astia?
     cineva zicea ca TRU nu e votat pe cat de destept e- voteaza cineva inteligenta sau liderul? inspira pe cineva TRU? este el insusi un om inspirat? ati da sms-uri pt el asa cum dadeam si dadeati pt T Basescu in 2004?

     • “supa veche” EBA-A Mungiu (daca la ea va referiti) are legatura directa cu supa noua EBA- M Macovei. cred ca nimeni nu are dubii in legatura cu asta. sper ca oamenii ok care dau “like” pt Dl Plesu sa fie din cei cu memorie mai lunga decat cei ce dau “like” la antena 3; poate uneori nu e buna treaba cu memoria lunga si nu ajuta “cauza”, dar pentru fiecare in parte e bine sa nu fim chiar uituci, mai ales atunci cand (e parerea mea) lucrurile chiar au legaturi directe.
      hai mai la direct- cine voteaza EBA/PMP/Udrea, cine voteaza Blaga/Pdl/Macovei (am pus vedete in ambele echipe ))? caci, dupa cum stiti, vot multiplu nu se poate. In final aceasta decizie o avem de luat, nu? oricum ar fi un merituos ramane pe afara si un nasol intra inauntru. e dilema multora nu? cred ca ajuta ca EBA sa nu se fi manifestat nici acu nici mai de mult. a reusit sa dauneze “cauzei” nu este si parerea dvs? o spun fara malitiozitate, serios.
      in fine poate unii dintre dvs vor merge cu TRU- pe bune?

      in final, chiar credeti sincer ca e o supa veche fara legatura cu prezentul?

     • am aflat, doar ca postarea mea se referea la mai multe chestii. vreti sa raciti o supa proaspat reincalzita!
      serios acuma, avem o decizie f dificila (sau, ma rog, eu am). cred ca si altii.

     • Nu pot să vă ajut în decizia pe care o aveţi de luat. Nu pot gîndi în locul Dvs. Dar aveţi ofertă bogată în direcţia asta. Antena 3 se oferă să gîndească în locul Dvs. Dacă nu aveţi alte criterii, votaţi cu cei care vă oferă o găleată de plastic. E bună la grădinărit, în gospodărie…

     • of, of, of.
      am afirmat un dubiu pe care cred ca nu doar eu il am. nu era vorba nici de mita electorala nici de manipulare ci faptul ca oameni onesti si bine intentionati (cum va asigur ca sunt si sunt convins ca sunteti) pot avea dificultati in luarea unei decizii.
      in anumite situatii electorale (1990, 2004, etc) deciziile erau pentru mine (probabil si pt Dvs) foarte simple, bunii erau intr-o parte, nasoii peste drum.
      Nu voi vota PSD sau USDsau PNL la europarlamentare, chiar daca mi-ar da galeti. Am o problema cu PDL (Macovei, Blaga et cie) vs. PMP(Toamac, Udrea and co).
      Cred ca este o decizie pe care prezenta EBA la PMP (chiar daca antecedenta) o face dificila. Asa cum antecedentele lui Antonescu Crin in 2012 il fac indezirabil.
      Ma exprim atat de neghiob incat sa fie greu de inteles problema pe care o ridic in mod onest?

     • Draga Diana,
      Pe ce te bazezi cand faci aceasta afirmatie?
      Si in afara de hai sa zicem micul atac ad hominem (sa recunoastem ca Gigel-Sorinel era mai hazliu decat Virgil) e ceva de substanta f nasol in ce am scris (acu sau alta data)?
      Mie imi place acest blog tocmai ca nu ne injuram, ca nu e f mare aglomeratie, si ca posesorul blogului raspunde des.
      Iar journalism, pe bune, nu as face nici picat cu ceara, nici daca as fi sigur ca iau Pulitzer- am alte preocupari ocupationale.

     • ce e “misto” pe bloguri prin strainatate e ca in general se raspunde putin mai la subiect.
      am pus si eu niste intrebari, sau am exprimat niste opinii
      e musai sa mergem ‘a cote”? adica chiar nu se poate decat asa?
      daca urmariti cu atentie programe gen antena 3 veti observa ca pe langa un tip de jurnalim agresiv (pe care nu l-au inventat ei – vezi Fox News ca exemplu maret) exista si acest tip de abordare care inseamna ca intrebarile care nu ne convin primesc raspunsuri in doi peri care fac ca intrebarea initiala sa para prosteasca sau irelevanta ori persoana care a formulat-o are un defect (vorba cantecului- nu esti perfect, ai un defect…) . deci si ce spui e tot defect.
      Nu cred ca e ok, nu cred ca e ‘telectual, nu ne duce nicaierea.

     • Asta doare mai tare.
      Vorbesc serios.
      Si am raspuns punctual la problemele ample ce va framanta.

     • despre low cost
      1.despre antene si despre dl plesu e postarea initiala. de aceea fac aceste referiri. asta e topicu’, low cost ori ba
      2.A3 and co din pacate a devenit “main stream” sau chiar clasa business prin faptul ca au o influenta covarsitoare (din nou din pacate) asupra perceptiei publice. de asta ziceam si ca e nasol cu blogurile pe aici- ca incep sa apara reflexe tip-antena3 in modul de raportare vis a vis de un demers polemic normal, necesar si onest. cand emisiunea dlui gadea e cea mai urmarita emisiune tip talk show din SE europei avem o problema. cand oameni cu facultate nu reusesc sa polemizeze e o problema dubla. cand facultatile nu mai au o problema cu plagiatul e sigur o alta mega problema.

     • “ziaristul ce a scapatat”, “alte grupari ‘telectuale”, “La pulizer sa nu te gandesti.
      Cel mult un Alexandru Sahia”, “ganditi “low cost”. “Va dau teme simple”

      e atat de mult sa va rog sa purtam o conversatie ceva mai aplicata?
      la subiect am zis ceva care nu e in regula- super- polemizam!

      dar exact ASTA e tiparul A3- vorbim aparent la subiect, dar de fapt circumstantial si nici o replica fara un mic bobarnac, meritat sau nu. uneori, din pacate, chiar si persoane culte care scriu carti (premiate sau nu) si vorbesc in public recurg la acest “artificiu”. si asta, in final, e mai rau decat Gadea et co, caci de asta nu te apara chiar nimeni.

 10. nu pricep de ce nimeni nu ii da in judecata pe astia.badea deja a pierdut un proces in faza initiala.daca toti pe care i-a jignit l-ar da in judecata ar disparea din spatiul public

 11. Ce ne facem cu aceia care se pretind “imaculati” si faptele dovedesc contrariul ? De ce trebuie aparat Plesu ?
  Este incapabil sa se apere SINGUR ?

 12. @Dan
  De ce trebuie aparat Plesu? Pai daca il atacau cu ceva argumente intr-o discutie in contradictoriu, nu ma indoiesc de faptul ca dl. Plesu ar fi fost mai mult decat capabil sa se apere si singur. Dar atunci cand un intreg trust media iti varsa in cap zoaie si laturi, nu prea ai cum sa te aperi, mai ales daca esti un om civilizat. De aceea trebuie aparat, pentru ca viermii aia sa stie cu nu sunt in batatura mamiticilor lor ca sa-si permita orice, si ca oamenii chiar vad si reactioneaza la obrazniciile si mizeriile aruncatede ei in spatiul public.Altfel idiotii o sa traga concluzia ca li se permite orice.
  Oricum, cred ca-mi racesc gura de pomana. Daca n-ati inteles de ce trebuie aparat un OM de atacul unor derbedei, e cam la fel ca in cazul in care un om e atacat pe strada de talhari si noi ne intrebam de ce trebuie aparat, ca doar se poate apara si singur.
  Domnule @Dan, unii n-au talent la golanii. Lucreaza mai mult cu inteligenta si mai putin (sau deloc) cu pumnii si injuraturile. Un asemenea om se va apara intodeauna cu succes intr-o disputa verbala bazata pe argumente si nu va reusi sa se apere cand e atacat cu injurii si galeti cu zoaie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *