Vreau să salvez cumva de la uitare o poveste simpatică. Mi-a fost spusă de Marin Traian, realizator de televiziune (înainte de 89 avea o emisiune Un zîmbet pe 16 mm), cu care am fost coleg o scurtă perioadă de timp după Revoluție. În tinerețea lui, pe cînd lucra la Radio, făcea, împreună cu un coleg, o emisiune “Cine știe răspunde”. S-a întîmplat ca Gheorghe Gheorghiu- Dej, conducătorul României de atunci, să fie în spital, să nu aibă ce face și să asculte emisiunea cu pricina. I-a plăcut și, cînd a ieșit din spital, a sunat-o pe președinta de atunci a Radioului și i-a spus că i-a plăcut ce a auzit, sugerînd “dă-le băieților o primă”.
Președinta l-a sunat pe redactorul șef care a răspuns de emisiune și i-a cerut o listă cu propuneri de premiere. Redactorul șef s-a conformat și a dus lista. Unde, spre surpriza președintei, figura și el ca propunere de premiere!
– Da’ dumneata ce ai făcut pentru emisiunea asta, care e meritul pentru care vrei să fii premiat!? a întrebat femeia intrigată, știind bine cine erau realizatorii.
– Eu nu m-am opus să se facă– a fost răspunsul redactorului șef. Un răspuns care mă amuză și acum, deși știu povestea de vreo 25 de ani.
Îmi dau seama că avem o problemă foarte actuală. Asta lipsește în România, nu inițiativele, ci oameni responsabili care să aibă puterea să nu se opună.
Haios, dar sa va spun si eu ceva real, a’propos de Dej:
Am fost coleg de armata si de facultate (citiva ani, ca a repetat un an) cu un tip, Razvan Ionescu.
Tip provenit dintr-o familie cu un caracter rar intilnit (de bine).
Mama, farmacista, tatal, cred ca se numea tot Razvan Ionescu, si era inginer de sunet la Radio si la TV.
Pe vremea lui Dej, in apropiere de Revelion, Dej era racit si ragusit cobza, si nu putea inregistra mesajul de Anul Nou.
A facut play-back (sau cum ii zice acum “lip-sync”), iar Dl. Ionescu a luat “la mina” toate discursurile lui Dej, a cules cuvintele necesare in tonalitatea necesara, si a “colat” partea audio peste video, de nimeni nu si-a dat seama.
Un adevarat profesionist, mai ales daca ne uitam la ce “scule” erau accesibile in anii 56-64..
A primit Ordinul Muncii pentru chestia asta.
Eu o vad ca o dovada de professionalism.
Alta din trecut: CUM AU MISTIFICAT REVOLUTIONARII DE LA 1789(de atunci lumea s-a schimbat si nu in bine….)+ COMUNISTII(ulterior) SENSUL CUVINTELOR SPUSE DE DANTE ALIGHIERI:
DANTE :
LIBERTATE—DREPTATE—CARITATE
COMUNISTII :
LIBERTATE—EGALITATE-FRATERNITATE-
ultimile 2 cuvinte sunt GOALE de continut !
Si alta despre comunism: Brancusi si comunistii(adevar spus de un colaborator de-al lui Brancusi)-
Brancusi a intitulat Complexul de la Tg. Jiu: “In memoria eroilor-1918” iar cele 3 opere:
1. Coloana sacrificiului infinit.
2. Masa apostolilor neamului.
3. Intregirea neamului.
Comunistii nu au agreat acest tip de patriotism, victoria din primul razboi mondial nu le apartinea, si au zis:
1. Coloana infinita.
2. Masa tacerii.
3. Poarta sarutului.