Nu ştiu dacă va scrie cineva o istorie, o antologie ori  o monografie a şpăgii din România ultimilor ani. Chiar dacă nu se va scrie, povestea de mai jos merită reţinută pentru că ea demonstrează o anumită ingeniozitate, trebuie să recunoaştem. Destinatarul şpăgilor din această istorioară este un fost bucătar, am impresia, un  Gras cu cioc, să-i zicem Popescu-Grasone. Acest Grasone ajunsese într-o funcţie unde putea rezolva multe contra şpăgă. Dar se ferea, avea, probabil, în proiectele sale, ideea de a ajunge tot mai sus în administraţia publică (şi a ajuns).

Povestea mi-a fost spusă chiar de un tip care avea o problemă de rezolvat şi pentru a o urgenta voia să-i dea o şpagă lui Popescu-Grasone. Şi nu ştia cum să procedeze. Pînă la urmă a fost trimis la un om de încredere a lui Grasone, care i-a spus că acestuia îi place foarte mult un anume gramofon aflat într-un anume anticariat. S-a dus omul acolo, a scos banul şi a cumpărat gramofonul. Cînd să-l ia, anticarul i-a spus: nu trebuie să-l luaţi, vine domnul Grasone pe aici şi îl ridică dînsul.  Schema era simplă: Grasone lua banii de gramofon, din care plătea un comision anticarului. Povestitorul meu mi-a spus că acel gramofon, a aflat mai tîrziu chiar de la anticarul cu care se împrietenise, a fost vîndut de multe zeci de ori în beneficiul lui Grasone, fără să se mişte din anticariat…

 

5 thoughts on “Cum să iei şpagă cu gramofonul

  1. Metoda e veche, obiectul e nou (gramofon).
    Era si un banc (poate realitate???), spaga era un suc, care costa o avere la un anume vinzator. Spagarul, plimbindu-se cu petentul pe strada pe linga chioscul “special” spunea ca el nu cere nici o spaga, dar daca cel prins in corzi voia sa-i ofere un suc….
    Probabil de aici idea din Filantropica…..sau invers…..

  2. Om citit, Grasone. Sigur a fost inspirat de curcanul (pesches) din “Chirița în provincie” a lui Alecsandri 🙂 .

  3. atatea informatii avea omul acela si totusi nici un denunt, nimic? stiinta fara constiinta, am putea spune. specia “grasone” traieste din asa ceva si asa se inmulteste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *