UPDATE: În data de 24 februarie 2016 am aflat că a apărut decizia CEDO și în Monitorul Oficial

 

Astăzi s-a încheiat micul meu calvar judiciar care mi-a mîncat bani şi nervi. E vorba de procesul intentat mie de Victor Gaetan, un aşa-zis consultant politic american de origine de română. E cel despre care Eugen Ionescu era de părere că ar fi spion. Vă reamintesc de acest caz publicînd scrisoarea marelui scriitor (care a apărut în Academia Catavencu şi a declanşat procesul contra mea)

 

Mulţumesc din toată inima avocatei Iulia Mălăescu pentru modul exemplar şi pentru solidaritatea cu care s-a implicat alcătuind şi susţinînd dosarul de la Strasbourg!

aveţi mai jos şi decizia CEDO de azi, 7iulie 2015

Morar v. Romania (no. 25217/06)*

The applicant, Ioan T. Morar, is a Romanian national who was born in 1956 and lives in Bucharest. The case concerned the criminal conviction and civil liability of a journalist working for a satirical weekly for defamation against the political adviser to an electoral candidate. In February and March 2004 Mr Morar, who is a professional journalist, published several articles in the Academia Caţavencu satirical weekly magazine in the context of the 2004 presidential elections. The articles concerned, among others, V.G., who was political adviser to a potential candidate at the time. On 26 April 2004 V.G. lodged a criminal complaint with the court against three journalists from the satirical weekly, including Mr Morar, for defamation. The court acquitted Mr Morar. On 23 December 2005 the County Court upheld V.G.’s appeal on points of law and sentenced Mr Morar to a criminal fine, suspended. The court further sentenced the journalist to pay civil damages to V.G. for the non-pecuniary damage he had suffered, totalling 10,000 US dollars (USD), plus USD 16,000 in costs and expenses. The company publishing the Academia Caţavencu satirical weekly was declared civilly liable jointly and severally with Mr Morar. The County Court held that the journalist had committed defamation by “indirect intention”. Relying in particular on Article 10 (freedom of expression), Mr Morar alleged that his freedom of expression had been impeded.

Violation of Article 10

Just satisfaction: EUR 18,445 (pecuniary damage) and EUR 6,000 (non-pecuniary damage)

16 thoughts on “Azi am cîştigat procesul de la CEDO!

    • Prima dată am cîştigat în ţară, apoi am pierdut la recurs (dubios), apoi am depus dosarul la CEDO, acum vreo cinci ani si ceva! 🙂 Se miscă greu, dar se miscă!

  1. Cit despre calificativul “spion”, nu inteleg daca ala e (era) spion roman sau american.
    Daca era spion roman, recomand de citit cartea D-lui Cornel Nemetzi (Ultimul Curier Ilegal – Memoriile unui spion Roman) si o sa vedeti ca meseria de spion nu e pentru oricine – si Dl. Nemetzi a fost spion de mare calibru.
    Daca era spion american, nu ma mira, aia angajeaza ca spioni orice prosti.

  2. buna ziua, d-le morar!
    felicitari pentru victorie, dar a aparut o nelamurire: despagubirile CEDO sunt mai mici decat suma care v-a fost imputata de justitia romana. care este explicatia?
    in alta ordine de idei: sustineti ideea ca judecatorii sa raspunda meterial pentru deciziile lor (ca in cazul dvs.) si o sa va indreptati impotriva completului roman care v-a condamnat?

    • Deja astea sînt amănununte. Pentru mine e important că a fost înlăturată o nedreptate care mă jena. Aveam o “pată” pe pe parcursul meu profesional. Cred că ideal ar fi să acţionez în judecată judecătorii care m-au prejudiciat. Voi vedea ce decizie e mai înţeleaptă.
      revin la prima întrebare. O parte din sume a fost imputată redacţiei. Eu am fost condamnat, practic, la 200 de lei amendă, cu suspendare. Şi plata cheltuielilor de judecată. O parte.

      • va multumesc pentru raspuns, chestiunile au fost clarificate. nu-mi permit sa va dau sfaturi, cred numai ca o actiune juridica impotriva justitiei romane ar fi macar un semnal de avertizare pentru acei magistrati incompententi, indolenti sau rau-voitori.sa pofteasca si judecatorul care v-a condamnat la tribunal, sa consume si el timp, bani si nervi. sunt convins ca societatea civila si opinia publica v-ar sustine. sunteti un vechi jurnalist de investigatii si o actiune intr-un astfel de dosar ar fi o baza de pornire si un exemplu pentru toti aceia batjocuriti si umiliti de catre judecatorii romani. va felicit pentru ca v-ati batut pentru dreptate, dar va marturisesc ca satisfactia imi dispare cand ma gandesc ca v-au fost acordate compensatii din bani publici, desi corect ar fi sa fie suportate de cel sau cei vinovati! ati luptat pentru un principiu, duceti lupta pana la capat!

  3. Bravos, domnu Biju 🙂
    Deci d’aia ati lipsit, motivat….
    Chiar ma gandeam sa va indemn sa scrieti mai des. Tin minte ca la Catavencu ala vechi si haios (nu cel de a devenit de necitit cam dupa 2000, mai precis dupa 2004), citeam cu placere rubricuta Dvs, bas,ca aia de la ‘posta redactiei’ 🙂

  4. Felicitări domnule Morar!
    Excelent! Mult spor în tot ceea ce faceți! Poate faceți demersuri ca măcar în copie xerox să se aciuiască tezaurul Eliade de la Chicago și într-o bibliotecă publică din România, să putem cu toții citii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *