Povestea asta nu e nouă, am mai spus-o de cîteva ori, dar merită reluată pentru că personajul ei principal, Dan Radu Rușanu, nu pare  să-și fi schimbat năravul și e tot în primele rînduri ale scenei politice. Era undeva prin anii 90, cînd existau destule lacune de interpretare pentru tot felul de legi. Aveam, atunci, la Academia Cațavencu, o dispută cu niște controale financiare (am avut controale în toate regimurile!), făcuserăm memoriu la Finanțe și nu ne mai venea răspunsul, deși trecuse de multă vreme termenul legal. Am sunat direct la cabinetul Lui Mircea Ciumara (Dumnezeu să-l odihnească) pe care-l știam de la balurile Cațavencu,și ne-am stabilit o întîlnire. Eram eu și Doru Bușcu. Am intrat, după ce ne-am lăsat legitimațiile, și ne-a primit ministrul cu zîmbetul pe buze, era mare cititor de-al nostru. După ce i-am spus care-i problema, l-a chemat pe secretarul de stat Dan Radu Rușanu, de care depindea răspunsul. Ca să facă o glumă, Doru Bușcu a zis “Vedeți că am lăsat la poartă și un pește mai mare, de Dunăre”. Pentru că nu și-a dat seama că e glumă, ori pentru că i se părea natural ca oricine să aducă ceva, Rușanu și-a chemat un om (șoferul, cred) și i-a zis să meargă jos la intrare să ia peștele. Am mai rămas cîteva minute pentru amabilități, iar omul s-a întors de la poartă: “Nu e nici un pește, doar două legitimații de ziariști” – a zis. Rușanu a fost destul de intrigat, pînă cînd i-am zis nopi că era o glumă, cum să venim noi cu șpagă la Finanțe, cînd noi trebuie să primim ceva, adică un răspuns. Da, recunosc, a fost o situație neplăcută, mai ales pentru un om care era obișnuit, se vede, să primească mereu. Noi nu numai că nu am dus nimic, dar am mai și făcut o glumă pe tema asta! De unde am tras concluzia că, dacă, într-adevăr duceam peșcheș un pește, un borcan de caviar obținut ilegal, un purcel de lapte, un butoi de vin, o Dacie, omul le primea liniștit!

2 thoughts on “Dan Radu Rușanu și spiritul șpăgii

  1. De ceva timp incerc sa fac un loby discret pentru cateva companii din belgia, peste tot unde am fost, oamenii sunt cu limba scoasa, nici nu apuci sa te prezinti si te trezesti cu facturi in brate, prin birourile pe unde am intrat, am fost impresionat de depozitele cu “mici” atentii, pe care cei pe care-i vizitam, le aveau. La noi toata lumea asteapta ceva, altfel nu se poate.

  2. Un spagar ordinar, precum cretinul ala de Decebal Traian Remes.
    A’propos, se spune ca imbecilitatea este transmisibila genetic, daca niste cretini si-au botezat baiatul “Decebal Traian”, adica doi dusmani de moarte, era nosrmal ca progenitura sa fie si el un mai mare cretin.

    Mai e unul (de fapt sint MULT mai multi, dar de asta imi aduc aminte acum cind scriu) in linie cu imbecilitatea, parca Hasotti il cheama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *