Dacă, în ciuda reacției vehemente a străzii, Parlamentul francez va legaliza “Căsătoria pentru toți”, schimbarea aceasta, care nu ține numai de toleranță, va avea efecte administrative clare, dure și fără precedent. Cuvintele mamă ș tată nu vor mai figura pe certificatele de naștere (sau cele de adopțiune) ale copiilor, ci se va folosi, de două ori, termenul generic “părinte”.Nu numai pentru cuplurile de homosexuali, ci pentru toți!  Francezii nu vor mai avea obligatoriu și oficial o mamă și un tată, ci doi părinți.Opoziția străzii  (aproape un milion de manifestanți anti-proiect au fost duminică 13 ianuarie la Paris) se pare că nu-l afectează pe Francois Hollande, un președinte care, după cum s-a subliniat în presa franceză,  nu a făcut o prioritate din căsătorie (e la al doilea concubinaj, din primul, cu Segolene Royal are patru băieți!). După ce a transfoirmat postul de prima Doamnă în cel de Prima Concubină a țării,președintele socialist l vrea să meargă mai departe și să rămînă în istoria Franței ca unul care a lăsat-o fără tată și fără mamă.

8 thoughts on “Franța, o țară fără mamă, fără tată

  1. Nici eu nu sînt “fan” al casatoriei, în schimb recunosc dreptul fiecaruia de a gîndi si a face cum vrea. N-am nimic împtriva ca homosexualii sa se poata casatori (asa vor avea si ei dreptul…sa divorteze). Dar cred ca PACS-ul, îmbunatatit cu masuri care sa drea drepturi normale în cadrul cuplului si în ce priveste copii cuplului ar fi fost bine. Stupiditatea enorma si inutila mi se pare suprimarea notiunii de “mama” si “tata”.
    Ceea ce ma deranjeaza de asemeni e ca avem atîtea probleme “arzatoare la ordinea zilei” si noi stam sa ne paruim pentru casatoria pentru toti sau pentru ne-toti. Cum bine zice românul : tara arde si baba se piaptana.
    O fi si asta o strategie politica : ocupam spatiul cu o pseudo-afacere ca sa uite lumea sa sa preocupe de adevaratele probleme

  2. E greu de crezut ca se poate legaliza prin casatorie situatia cuplurilor homosexuale care erau pana acum tolerate. Dar de la toleranta la decadenta calea e scurta si dreapta. In realitate geniul uman a realizat fapte extraordinare, de exemplu clonarea bebelusilor si povestea mamelor purtatoare de bebelusi contra cost. Bebelusii de azi – clonatorii de mâine. Putem vota si o lege care sa interzica familia heterosexuala si sa o inlocuiasca cu un parteneriat pe termen scurt, mediu sau lung. Noroc cu avocatii ca se ocupa ei de toate, contra cost fireste. Eu cred ca o astfel de lege nu poate fi votata de parlament, un deputat nu poate vota favorabil sau defavorabil intrucat nu stie ce vor alegatorii care i’au dat un mandat sa ii reprezinte. Iar daca o face – e perfect ilegal din punct de vedere matematic. Un referendum ar fi cea mai potrivita metoda pentru a raspunde la aceasta chestiune!

  3. Te poti astepta la ceva bun de la un socialist? Degeaba, pentru socialisti, familia nu mai este “celula de baza” societatii, a devenit ” celula de acid”.

  4. Ca va fi sau nu legiferata noua institutie, mai ramane de vazut. Dar odata deschis acest drum, ne asteptam cu interes la aparitia a trei rubrici destinate parintilor in actele copilului, odata cu legalizarea visului oricarui barbat, “menage a trois”. Iata ca avem si mobilul (scopul si nu smartphone-ul) crimei… legii am vrut sa scriu, dar mi-a alunecat. Allez Guy, on va gagne! 🙂

  5. Lasand gluma la o parte, nu este nici o chestiune de moralitate si nici nu tine (foarte mult) de politica. Legea vrea sa rezolve aspectul social al unui fenomen care oricum exista, cu sau fara acceptul societatii civile. Cuplurile homosexuale nu au acces la beneficiile pe care o familie traditionala le are. Si in Franta vorbim de multi bani (din scutiri, deduceri si bonificatii) pe care in acest moment nu-i pot revendica decat in instanta. Si instantele le dau dreptate. Tine de respectarea drepturilor omului si nu de acceptarea unei orientari sexuale considerata necrestina, nenaturala, la moda sau mai stiu eu cum. In final este mai ieftin sa afiliezi aceste cupluri la institutia casatoriei de cat sa creezi un sistem paralel care sa gestioneze, in esenta, aceleasi lucruri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *