Am mai spus-o și am mai fost apostrofat pentru părerea mea. La care nu am dreptul, în opinia Oengiștilor de tot felul. Nu-mi  place de nici un fel de Oprescu și nu-l apăr. Spun doar că, în fine, s-a terminat circul și Hala Matache s-a dat la o parte pentru a ajuta Bucureștiul să-și decongestioneze circulația. Și, prin asta, se mai reduce din poluare. dar ăsta o fi alt oengeu, care nu s-a băgat la demolare. Halei Matache i s-au găsit valențe de monument cînd s-a auzit că se va demola. Pînă atunci nimeni au a încercat să o pună în valoare, să alunge șobolanii, să repare pereții cu hectolitrii de urină scurși pe ei. Pentru mine, am mai spus-o, Hala Matache era un loc de evitat, un focar amenințător pentru sănătate și un loc de adunare pentru dubioși. Da’, nene, dar e monument! Bun, ce monument e? O hală murdară și puturoasă! Nu o catedrală, nu o piramidă, nu un sanctuar roman. O hală de negoț veche. Era pe harta turistică a Bucureștiului? Cădeau pe spate turiștii străini în fața ei? Nu. Și, atunci? Bucureștiul avea nevoie vitală de o arteră de circulație. care nu se putea face fără demolarea acestui “monument” de insalubritate. Nu va plînge nimeni după Hala Matache, vă asigur!

E ca și cum, pentru că sînt autentice și “adevărate monumente ale civilizației rurale”, oengeurile ar protesta împotriva electrificării ultimelor sate din România. Sub motiv că electricitatea le distruge autenticitatea.

E greu pentru unele  oengeuri, cred. Ca să-și justifice finanțările,  trebuie să trimită fotografii de pe la proteste, filmulețe cu cîțiva ciudați legați de garduri etc. Așa că, demolarea Halei Matache a căzut mănușă. Am înțeles, acum hai să lăsm Bucureștiul să se dezvolte și să se modernizeze.

Sursă foto aici

26 thoughts on “Hala Matache- ce-am avut și ce-am pierdut

 1. Nu s-a pus nicio clipa problema “sosea sau hala”. Aceasta este o minciuna, pe care (mult prea) multi oameni au inghitit-o. Exista de multa vreme un proiect, premiat si la Bienala de Arhitectura si pus GRATUIT la dispozitia Primariei de un grup format din arhitecti prestigiosi, care oferea o solutie ce integra si hala, si soseaua. Proiectul a fost ignorat de Primarie in mod deliberat, in tot acest timp: http://www.e-zeppelin.ro/Proiectul_alternativ_pentru_Hala_Matache_dublu_laureat_al_BNAB_2012

 2. Pentru mine ong-urile sunt monumente , dar ale ale prostiei ,ipocriziei , tembelismului si pupincurismului.Latra ca si cainele prost la luna pentru o bucata de mamaliga.
  Niste latrai oportunisi , vezi Cumpanasu, Parvulescu…. inclusiv AMP aflata la un moment dat pe statul de plata al lui Hrebenciuc.

 3. Pierdem foarte des clădiri importante, istorice prin faptul că au o istorie. E jenant pentru un intelectual să nu cunoască valoarea Halei Matache. Şi mai jenant e să nu cunoască că există proiect în care hala era resaturată, toată zona, se păstra cartierul acela vechi atţt cât a rămas după ce a intrat comunismul cu buldozerele în el. Demolările din 80 continuă şi azi pentru „modernizare”. De unde atâta disperare cu modernizarea asta? Şi mai ales ce înţelegeţi prin modernizare, domnilor mulţumiţi că a căzut hala şi se trasează „magistrale largi, tovarăşi”. Modernizare înseamnă canalizare, drumuri asfaltate temeinic, spaţiu public pentru oameni, parcuri, înseamnă multe. Dar toate cu măsură şi mai ales cu gust. Nu turnuri de birouri din sticlă, reci, care nu transmit nimic, la care nu ai ce admira. Sau contează dimensiunea?

  • Textul cu istoria este o marotă, cred eu. Repet, e o opinie alternativă. dacă cei care au podit prima dată Podul Mogosoaiei si-ar fi spus că noroiul de dinainte contine istorie nu s-ar mai fi făcut nimic pe acolo. Continutul de istorie uneori e valabil, alteori, nu.

  • @ Alex
   Eşti complet deplasat aici cu frazeologia asta care acuză cu “tovarăşi” şi chestii de-astea – pe cine, pe dl. Morar?!! Tu mai ai un pic simţul realităţii (că văd că simţul ridicolului te-a părăsit)?
   Amice, dacă te plimbi prin Bucureşti prin centru (dar du-te şi la Târgu Mureş, la Braşov, la Făgăraş, la Herculane, la Oradea, la Mediaş şi la şi la şi la) – plîngi! Plîngi! Să vezi clădiri de patrimoniu ADEVĂRATE batjocorite, distruse, demolate! Ai văzut Cazinoul din Constanţa? V-aţi legat tu personal şi conştiinţa oengistă a patriei cu vreun lanţ de el? Ai mişcat ceva, vreun miting, vreo campanie media, aţi pus măcar o pancartă pe undeva?! Ţi-ai mişcat fundu’ prin Piaţa Romană, pe Lascăr Catargiu, pe Calea Victoriei, ai făcut ceva, ai zis ceva de masacrul urbanistic de-aici?! Nu ţi-e ruşine să vii pe acest blog să ne iei la mişto cu “tovarăşi”?!
   Ţi s-a pus pata pe Hala Matache, pe mizeria aia de doi bani, infectă pînă-n miezul cărămidei, marele, uriaşul monument de arhitectură, uite unde stătea Micul Paris!! Nu pe Calea Victoriei, în Piaţa Matache, da?! Şi cum de nu scrii un lamento cutremurător pentru demolarea Halelor parisiene, cum de te-ai împăcat cu această monstruozitate împotriva istoriei? Sau ai rămas neîmpăcat şi vrei să-ţi reperezi onoarea în Piaţa Matache?
   Hai, că şi-aşa ţi-am scris prea mult, “distinse”…

   • Nu meritaţi un răspuns. Încercaţi să duceţi discuţia într-o altă zonă pentru a-i diminua relevanţa. Aici vorbim despre Hala Matache şi atât. Această clădire, pe care o dispreţuiţi nu ştiu cu ce drept, era inventariată „monument istoric”. Alte discuţii nu îşi au sensul. Mai ştiu, probabil spre marea dvs. mirare şi de casa Nanu Muscel, de exemplu, şi de multe altele. Nu încercaţi să fiţi ceea ce nu sunteţi.

    • Dumneavoastră meritaţi un răspuns: sînteţi total pe lîngă subiect, frustrat şi irelevant. Sînteţi un diletant, deşi încercaţi să păreţi altceva. Şi sînteţi obraznic în ton. Acum, că v-am publicat intervenţia, puteţi trece pe la casieria ONG-ului care v-a pus să scrieţi. Nu vă mai aştept pe aici.

  • Complet deplasat tonul “polemic” la adresa dlui Morar.Sarcasmul ar trebui sa fie dublat de bun simt.Cit despre “Valoarea ISTORICA” a Halei-sa fim seriosi!…Nu orice ruina merita pastrata.Extremismele nu folosesc nimanui.
   Pt mine,campania de “salvare” a halei e perfectul exemplu de falsa grija civica.Dar in lumea de azi,sufocata de oengeuri,a spune ca imparatul e in fundul gol nu e “trendy”.

 4. A! Şi încă ceva – tot aruncă unii cu dejecţii în Hala Matache şi se simt civilizaţi şi moderni. Ce omit ei, intenţionat chiar şi doar prin faptul că sunt obişnuiţi să arunce vina repede şi cel mai adesea pe ceilalţi, este faptul că o casă, o construcţie, un oraş arată cum arată datorită sau din cauza oamenilor care îl locuiesc. Oamenii lasă în paragină, oamenii se pişă pe stradă, pe pereţi, oamenii flegmează, oamenii aruncă chiştocul pe jos, ei lasă căţeii-animale de companie să se cace pe trotuar şi nu au bunul simţ să cureţe după ei. Faptul că oraşul vechi e lăsat pradă decăderii, mizeriei şi fecalelor este rezultatul indiferenţei şi a prostiei oamenilor, a bucureştenilor cărora nu le pasă şi care se exaltează când mai apare un mall, poduri, suspendate, autostrăzi în oraş, aberaţii urbane. Deştepţi sunt cei care învaţă din greşelile occidentului. Avem aici un avantaj în faptul că suntem în urmă cu câteva zeci de ani – avem şansa de a învăţa din greşelile şi prostiile făcute de ei. Dar, deh… cei mai mulţi îşi dau cu părerea ca ocupaţie „productivă” şi „modernă”.

  • Mamă, dar ce insistent eşti şi pe deasupra şi filosof (cu ortografie şchioapă – vezi că se cam zice AL prostiei, nu “a prostiei”, că vorbeşti de rezultatUL indiferenţei şi AL prostiei, da?) şi ce “vitriolant” eşti, auzi: “căcat”, “pişat” etc. Auzi, ce-ar fi să-ncepi cu ortografia şi buna cuviinţă, cu conduita civilizată şi respectul firesc acordat interlocutorului şi să laşi civismul şi etica ta protestantă (vai mama ei…) pentru zile mai bune, cînd vei fi înţeles mai multe!
   Aşa că rămîne cum am stabilit…

 5. Unele ONG-uri nu isi au rostul. Atunci cand incerci sa strici ceva din patrimoniul lor de aparat, se arunca de la etaje. Dar pana atunci unde erau ei, protectorii tuturor??

 6. Tin sa precizez ca nu fac parte din nici un ONG, doar inteleg istoria un pic mai bine ca altii. Dumneavoastra afirmati ca un monument trebuie sa aiba una din urmatoarele calitati: sa fie din categoria piramdelor sau catedralelor, sau sa atraga turisti. Am si eu o afirmatie care e posibil sa va surprinda: Bucurestiul nu are nici o atractie turistica care poate fi clasificata drept unica. Aceste cladiri de la inceputul secolului reprezinta ce a mai ramas din istoria noastra. Noi nu am constuit piramide si mari catedrale. Sunt sigur ca Ceausescu se gandea si el in aceeasi maniera, fiind lipsit de cultura, cum indeparteaza tot ce e vechi si nefolositor si construieste ceva nou si grandios. Valoarea Halei Matache consta in faptul ca este un document viu despre cum se desfasura viata in urma cu un secol. Impreuna cu restul cladirilor din jurul sau, care pot fi renovata fara nici o problema (asta cu sobolanii e o scuza ieftina, pe care o foloseau si comunistii pentru a darama tot ce vroiau). Valoarea unui monument istoric este estimata de toata lumea prin prisma capacitatii sale de a atrage turisti straini. Eu nu vad nici un motiv (in afara prostitutiei), pentru care un turist strain ar veni la Bucuresti cand sunt atatea destinatii extraordinare din ce in ce mai accesibile. Dar cu bucurestenii cum ramane? Orasul lor nu trebuie sa-si pastreze identitatea? Daca ati calatorit cumva, sigur cunoasteti cartierul parizian “Les Halles” din jurul fostelor hale de carne. Acest cartier a fost revitalizat si este centul restaurantelor cu pretentii pariziene, zona bazandu-se pe traditia sa. La fel si Schlachthof la Viena, tot o fosta hala de carne, restaurata, ce adaposteste azi concerte si alte evenimente, transformand intr-un fost cartier industrial intr-unul boem. Dar ce rol poate avea istoria, traditia, mandria de a apartine unei culturi intr-un oras condus de fiul unui general de securitate, care desi nu este dorit de nimeni castiga alegerile en fanfare si are mari sanse sa devina presedinte. De unde revitalizare ale cartierelor problematice cand putem darama totul in centru si vinde terenurile, nu-i asa? Sa vedem ce vor reprezenta cladirile construite in locul lor peste un secol. Cu acesti urmasi ai falsificatorilor de istorie nu avem nici o sansa sa devenim o tara civilizata.

  • Aveți dreptul la opinie. Eu vreau să vă reamintesc faptul că turnul Eiffel, care rămîne, în termenii puri, o hidoșenie, a devenit simbolul Parisului. Și a fost privit cu multă reticențe. Nu cred că oprescu va face ceva monumental în bucurești, nu despre asta e vorba. dar nu putem arunca numai într-o parte cu pietrele. Vă mai dau un exemplu care pledează pentru punctul Dvs de vedere: gara din Tel aviv, gara veche. Un loc minunat recuperat.
   Hala Traian, nedemolată, a devenit un excelent magazin mega Image. Nu un centru cultural, din păcate. Cîți turiști străini merg la mega Image? 🙂

  • Daca ati calatorit cumva, sigur cunoasteti cartierul parizian “Les Halles” din jurul fostelor hale de carne. Acest cartier a fost revitalizat si este centul restaurantelor cu pretentii pariziene, zona bazandu-se pe traditia sa.

   Halele au fost demolate în 1971 şi acum acolo e un mall semi-pustiu.

 7. Domnule Morar,draga Biju,

  perfect de acord cu textul si cu opiniile Dumneavostra. Daca tot doresc sa protesteze Nicusor Dan si AMP le ofer eu cateva motive:
  1. Ministerul Educatiei a hotarat ca Prim Minstrul Romaniei, doctor VV Ponta nu a plagiat.Abia astept ca dr Ponta sa depuna juramant ca minsitru a jsutitiei, poate ii cere Base declaratie ca nu a palgiat…
  2. Ministerul Justitiei continua sa violeze secretul corespondentei ( un drept fundamental al omului) trimitand citatii si hotararile instantelor , pe foi citibile de poshtash si vecini, fara a fi inchise in plic
  3.Ministerul Transporturilor continua sa fie condus de un inculpat acuzat de coruptie, motiv pentru care fondurile structurale pe transporturi sunt suspendate
  4. In comisia Juridica a Parlamentului ROmaniei (aceea care face si aproba legi) se afla un condamnat la locul de munca, inculpatul G Becali, iar sefii sai refuza sa-l demita
  5. La ministerul Mediului este sefa doamna doktor Plumb, iar doctoratul domniei sale pluteste in ceatza…ce sa mai spun ca plumbul este unul dintre cele mai nocive metale…tipografii de moda veche stiu de ce…
  6.La Ministerul marilor proiecte este sef un extremist, negationist, pe care nu prea il mai primeste nici un guvern sau corporatie cu sange evreiesc…
  7. La Interne este ministru un putzoi care instiga la revolte si instabilitate sociala,iar presedinte la Senat este un instabil psihic…

  Le mai amintesc ONG-istilor ca iti trebuie 2 ore sa traversezi Bucurestiul de la Nord la sud si 3 ore est vest….si ii mai rog sa-mi spuna care este nivelul poluarii radioactive la Magurele, langa reactorul dezactivat…

 8. Vai domnule Morar. M-ati dezamagit. Nu v-ati informat corect. Va invit sa ne plimbam pe acolo peste trei ani, de s-or termina lucrarile. Dumneavoastra imi veti arata progresul. Eu va voi arata un bulevard imbacsit de masini, marginit de cladiri de birouri haotice. In spatele lor, aceleasi cladiri darapanate, cate or mai rezista.

 9. In sfarsit, inca unu intreg la minte care mai vede lucrurile si cum sunt. Nici eu n-am vrut sa spun/scriu initial nimic,ca nu-mi vine sa-i iau apararea lu Oprescu ( care are cu totul alte bube, si inca mari). Dupa care mi-a iesit din sarite si le-a explicat catorva in viu ( altora in scris, pe internet) cum sta treaba. Si ea sta cama asa ( dincolo de faptul ce spui tu e de asemenea perfect valid si real):
  Prin 1998, din onor banul public s-a platit ( si bine ca s-a platit) de catre Primaria capitalei un studiu de trafic. El a fost efectuat de niste japonezi ( super profesionisti). Inca de atunci, alaturi de pasarela Basarab ( si acolo s-au intarziat enorm lucrurile din cauza unor procese declansate de ONGisti), pt fluidizare traficului in centrul capitalei si spre Splai/Gara de Nord, era prevazuta si largirea Caii Buzesti si realizarea magistralei Buzesti-Berzei. cand a venit Basescu la primarie ( 2000) a luat studiul ala in serios si a inceput ( cu cativa oameni adusi de el si care dupa el si-au dat demisia si dusi au fost) strangerea de fonduri. Finantarea pt tot ce inseamna reabilitari de drumuri si fluidizarea traficului in Bucuresti, atunci s-a rezolvat in cea mai mare parte ( inclusiv prin credite nerambursabile de la BERD). Sigur, s-au opus vartos consilierii generali PSD pe vremea aia ( opus politic, of course, ca ce-i durea pe ei de bucuresteni). dupa aia a venit Videanu lucrurile au fost continuate in mod mai alert. Din pacate, si in mandatul lui Basescu si a lui Videanu, marea problema si piedica a fost…2 probleme: prima problema – ONGurile si asa zisul patrimoniu ( in cazul pasarelei Basarab au dat in judecata primaria pt poarta fabricii de bere Grivita – o darapanatura si pt o farmacie veche de la 1800 nu stiu cat – de asemenea o darapanatura sinistra si fara pic de valoare arhitectonica); a doua – exproprierile. E poate comic ( desi real) sa va spun ca in cazul exproprierilor, erau unii ( din zona buzesti- matache) care cereau niste sume colosale; printre ei s-a remarcat un tigan hotarat care avea bordel intr-o asemenea darapanatura si cerea inclusiv despagubiri pt fondul de afaceri; fondul lui de afaceri fiind bordelul. Nu e gluma, desi pare, zau. In fine, una peste alta, mi-e ciuda ca pana la urma, ca si in cazul pasarelei Basarab, gloria o culege tot Oprescu, desi el a tinut pe loc lucrarile ( la pasarela Basarab dar si la magistrala Buzesti trebuiau sa fie gata de prin 2008). De ce le-a tinut pe loc? Pai de impostor si fricos ce e: ii era teama de reactia publica si teama sa semneze deconturile de lucrari. Lui nu-i place sa-si asume responsabilitatea. Ii convine doar gloria, deh 🙂 Desigur, dupa ce va fi gata si asta ( magistrala Buzesti-Berzei) naiba stie cand, tot bucuresteanul se va minuna si va zice bogdaproste ca nu vor mai fi ambuteiaje infernale la ore de varf ( pana-n noapte) pe Calea Victoriei, Magheru, in piata Victoriei, samd. ah, si un detaliu: Hala Matache se va reface la vreo 50 de m de vechea locatie, cu pastrarea “elementelor de arhitectura”. Na poftim 🙂

 10. Apropierea de gara cea mai mare a oraşului nu prea lasă loc de fandoseli istoriciste. Raţionalizarea spaţiului din jurul unei gări mari este întotdeauna prioritară. Aş zice că şi clădirile din Polizu ar trebui demolate. Altminteri, le va demola proximul cutremur major.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *