E de natura evidenţei că situaţia de acum zece ani este foarte asemănătoare cu cea de azi. Să ne amintim, Adrian Năstase era premier şi preşedintele PSD şi nimeni nu se îndoia că va cîştiga postul de la Cotroceni. Avea totul la picioare, era El Însuşi (cum îi plăcea să i se spună), presa (cu puţine excepţii) torcea liniştită în preajmă, televiziunile îl preamăreau, cohorte de profitori îi cîntau osanale şi se băgau în seamă pe lîngă el. Doamna Dana dirija lucrările la viitoarea reşedinţă prezidenţială, Vila Lac 2, alegea perdelele, tablourile,  mobila. Era absurd să îndrăzneşti să spui că nu va fi preşedintele României pe următorii 5 ani.Repetat după aceea. Da, un mandat de 4 ani părîndu-i-se scurt, Năstase a schimbat Constituţia (avea majoritate deplină) şi a modificat durata la 5 ani, cu o penibilă justificare: să nu se suprapună prezidenţialele cu alegerile parlamentare. Deci, îl aşteptau, cum spuneam, zece ani de domnie. Unii răi de gură spuneau că primul mandat era pentru furat, al doilea, pentru şters urmele.

Victor Ponta e preşedintele PSD, premier şi nimic nu-i stă în cale. A călcat în picioare totul şi, acum, cu o majoritate covîrşitoare, a pornit într-un marş triumfal. Presa îi ciuguleşte din mînă, puţini i se mai opun. Cumpără şi supune. A declarat că e pregătit pentru zece ani la Cotroceni.

Paralela din plan politic poate continua şi în plan personal. Şi Năstase, şi Ponta, sînt jurişti ( mă rog, absolvenţi de drept). Amîndoi sînt la a doua căsătorie, amîndoi au luat de nevastă fiica unui fost ministru al Agriculturii. Amîndoi sînt aroganţi peste măsură (lui Năstase nu i-a trecut asta nici după ce a înfundat puşcăria). (Năstase e, însă, în mod clar, mai deştept, mai cultivat. ). Ponta  e mai prost pregătit şi mai vulnerabil (plagiatul, barca trasă de jandarmi), dar recuperează la tupeu. Per ansamblu, însă, putem spune că vorbim de o similitudine aproape rotundă. .

Mai rămîne să vedem dacă electoratul se va trezi în ultimul moment ca acum zece ani. Să sperăm!

14 thoughts on “Năstase 2004/ Ponta 2014, paralele (inegale?)

 1. Paralele ILEGALE, nu INEGALE!

  Acum in rolul lui Basescu poate fi doar MAcovei! Iar in rolul lui Stolojan , trioul DIaconescu, Predoiu, Johanis!

  LAcrimile le furnizeaza Moscova, pentru ca nu ii trebuie.Moscova nu crede in lacrimi!

 2. Imi permit sa aduc la vedere o diferenta:
  Angelo Miculescu (tatal Danei Nastase) a avut intreaga sa viata doua testicule. Spre deosebire de socrul broastei (mie unul mi se pare ca seamana cu o brosaca, si nu cu Titulescu), care are numai unul.

 3. Din nefericire, sunt inegale rău! Da’ rău tare! Ai descris-o pe una dintre ele (aia la care evoluează bizonul) (inclusiv bizonul… biped – nem igaz, drága?). Pe cealaltă, la care speri tu (“moi non plus”) să evolueze electoratul, n-ai putut s-o descrii, pentru că… ia-o de unde nu-i ! Vezi tu vreun Traian Băsescu pe undeva? Cine, Johannis? Johannis?! Predoiu?! MRU?! Diaconescu/Udrea?! Păi ăştia toţi la un loc nu fac nici cât un sfert de Băse, despre ce vorbim aici? Monica Macovei (care, da, ar fi un EXCEPŢIONAL preşedinte) nu poate candida nici măcar într-un sondaj (că nu vrea Blaga, ete-na-uite-aşa!, nu vrea Blaga El Însuşi!), iar dacă printr-o minune ar candida e mult prea târziu s-o facă şi ar scoate un scor chiar şi mai slab decât Isărescu în 2000.
  Lasă-mă, Bijule, că iar m-apucă! Hai, mai bine, să tăbărâm pe-un Shiraz, eu am la îndemână unul peruan, certamente ai şi tu ceva pe-acolo. Hai noroc! 🙂

   • Noi in Ontario avem liber Luni, si azi mi-am luat o zi de conced, dar, ca sa fac o schimbare, azi beau bere. Daca e disponibila si pe la voi, va recomand un Lager Canadian, se cheama Moosehead.
    Mult diferita de berile Germane, Cehesti sau Daneze.
    Va urez weekend placut, si sper ca nu mai apare grecoteiul cu reclame la blogul lui plin de postari fara nici un IQ.

   • E peruan, dragule, scrie pe spate o adresă şi Lima, Peru. L-am primit acum vreo două, trei luni de la un prieten, e un Shiraz din 2011 VALLE DEL SOL (de fapt scrie pe el Shyrah, dar am zis eu de capul meu că ăsta e Shiraz; cred că nu greşesc). Şi e bun-bun-bun, zău. E foarrrrrrrte bun, crede-mă 🙂 !

     • E fain ce arată linkul ăsta! Păcat că “n-am ocazia”, da omu’ se poate încânta şi cu o salivaţie sănătoasă, nu? 🙂 🙂

      Vinurile sud-americane care se găsesc prin rafturile de la noi, vinuri comune da’ bune!! 🙂 , sunt chiliene şi argentiniene, ba chiar odată, acum vreo trei ani, am găsit (şi băut, of course!) şi unul peruan, nu mai ţin minte ce, poate era chiar shirazul cu pricina, parcă era ceva cu Valle nu ştiu cum… Bune, monşer, bune, mai ales chilienele!

      Să fii iubit!

 4. Năstase era sigur de victorie, sulă ăsta nu e. Dă pomeni sau amnistieri aproape în fiecare zi. E disperat. Fac pariu , paregzamplu, că va face tot posibilu să saboteze scrutinu în diasporă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *