Audierea procurorului Ioan Irimie propus de doamna Temniceru  Pivniceru  ne-a dezvăluit un prost leneş. Nu ştia nimic, pe de o parte pentru că nu a citit nimic, iar pe de altă parte, pentru că nu-l ducea capul, pesemne. Un îngălat, un procuror care a lălăit-o un an întreg şi nu a făcut decît, cel mult, să viseze să fie şef ca să nu mai trebuiască să pună osul. Ţara te vrea prost-cum ziceau Sarmalele reci, deci poţi candida pentru o funcţie. Ar fi fost  ceva de vis pentru USL. Cu un prost  leneş, adio puşcării, adio dosare, trai nineacă!

Andrei Marga, în schimb, este un prost mai complicat, pentru că e harnic. El a vrut să aibă idei cînd a fost pus în fruntea MAE , aşa că şi-a propus să deschidă ambasade în Africa, acolo unde făcuse Ceauşescu vizite. Deşi e harnic, totuşi s-a dus cu nişte lecţii nefăcute pe la diverse întîlniri (vă mai amintiţi) pentru că nu-l duce capul. (Nu, nu-l fac prost pentru că m-ar fi schimbat din post, nu el m-a schimbat, ci Ponta, să fie clar). A fost schimbat de urgenţă, altfel era în stare să ne scoată din NATO şi să ne bage în te miri ce război! Ajuns la ICR, o instituţie care e menită să exporte cultura română, Marga se gîndeşte să o exporte în România, aşa că înfiinţează ICR-uri în cîteva oraşe mioritice. ba, mai mult, ICR-ul de la Craiova e plănuit să aibă sediul la Tîrgu Jiu. Fiind harnic, Marga te poate păcăli o vreme în privinţa prostiei. Ai imprsia că omul emite idei, comunică, face, desface. Dar cînd îl iei la bani mărunţi, îţi dai seama că, de fapt, prin ceea ce face, omul chiar se deconspiră ca prost, în ciuda hărniciei.

Acuma chiar nici nu ştiu care e mai periculos, dar mie mi se pare că prostul harnic!

8 thoughts on “Prostul leneş şi prostul harnic. Oare care-i mai periculos?

 1. Prostul harnic este mai periculos, Cu cat e mai harnic cu atit greseste mai mult. Cu cit greseste mai mult cu atit este mai mare paguba, la un moment dat devenind irecuperabila.
  Daca Leana Academiciana nu ar fi fost atit de harnica poate am fi trait si noi ca polonezii sau ca iugoslavii .
  Daca Victor Viorel Ponta “il dottore” nu ar fi fost atit de harnic nu am fi ajuns oaia neagra si broasca raioasa a Europei.
  Daca Antenescu zis George Cacarau si-ar fi continuat somnul nu ne-ar fi bagat in conflict cu SUA si n-ar fi dat jos steagul NATO de la Cotroceni.
  Daca Ghita nu si-ar fi lichidat afacerile si nu s-ar fi inscris in psd n-am avea parte de schizofrenia zilnica de la RTV, iar Corina Dragotescu ar fi emigrat in SUA cum ne ameninta inainte sa se razgandeasca , la fel ca dl George Cacarau.
  Daca Victor Viorel Ponta n-ar fi fost atat de harnic poate reusea sa semene cu Nicolae Ceausescu , eroul sau si al RTV, dar asa seamana tot mai mult, pe zi ce trece cu Leana Academiciana.

 2. Nu vă mai faceţi atâtea griji! Nu peste prea multă vreme ţara asta va fi plină doar cu proşti, iar cei harnici îi vor guverna pe cei leneşi…

 3. Daca mi-e mai putin familiar ce s-a intamplat cu procurorul, in ceea ce il priveste pe dl Marga simt nevoia sa comentez pt ca schimbarile de la ICR m-au impresionat si revoltat profund. Da, e harnic pt ca redacteaza texte stufoase si face planuri rapide (desi iarasi cu lectiile neinvatate – spre exemplu schimbarile pseudolegale din Paris, Budapesta etc) si nu, nu il duce capul pt ca altfel nu vad cum mai poate miza pe managementul cultural in stilul anilor 60 la pachet cu limbajul anilor 60. Trebuie sa ai un fel de prospetime a mintii si un fel de flexibilitate (ambele factori ai inteligentei) ca sa poti sa sesizezi dinamica lumii in care traim, conventiile ei. Si desi nimeni nu e obligat sa le adopte in totalitate, totusi management cultural inseamna PR – promovare – comunicare adica vrei-nu vrei trebuie sa fii in acord cu timpurile.

 4. O varianta anonima dupa o epigrama spune:
  Cu prostul nescolarizat
  Te lupti putin si ai scapat.
  Dar duci o lupta colosala,
  Cu prostul care are scoala !
  Iar in medicina, prostul care are “scoala” este cel mai periculos !

 5. Slavă Domnului că o zici direct şi simplu (eu, pe Contributors, la V.T., m-am pierdut în figuri de stil, cu tinichea, statuie de ipsos etc. etc.): omul E PROST, da’ prost-prost, nătîng, a dovedit cu vîrf şi îndesat cînd i s-a pus pe cap pălăria cea mare. Şi ca orice prost fudul, desigur – le ia faţa altor proşti, adică celor cu criterii debile, care cad pe spate în faţa operei şi culturii acestui trist personaj (cultură?, mai degrabă erudiţie, ce-i rămîne după ce uită tot ce-a citit? – n.b.).

  (Biju, hai că nu pot să tac: o fudulie maaaare, care ia faţa altor fudulii mai mici 🙂 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *