“care prin ţigani şe înţeleg şi alţii” (Ion Budai-Deleanu)

Ieri am auzit la un post de radio franţuzesc (mi se pare că era Bleu Provence) o discuţie despre romi. Nu era vorba chiar de expulzări, ci despre un grup de romi care s-a aşezat la marginea unei păduri, nu am reţinut în ce regiune, şi a început să culeagă ciuperci. Normele locale pentru cules ciuperci fără a plăti taxe prevăd cinci kilograme de om, pe zi. Romii, se spunea la radio, au cules mult mai mult şi s-au dus şi au vîndut ciupercile în Spania. Aşadar, era vorba de contrabandă cu ciuperci şi de faptul că romii nu plătesc taxe pentru această acţiune rentabilă. Concluzia, surprinzătoare, a fost că romii ar trebui trimişi acasă, în România. Era limpede că tema de la postul de radio era, cumva, servită. Se vorbeşte mult despre romi în aceste zile în Franţa, e o temă recurentă. Cînd era preşedinte Sarkozy s-a spus că tevatura cu romii şi cu expulzările  e din cauza dreptei, că e o temă electorală. Acum sînt socialiştii la putere, iar atitudinea ministrului de interne, Manuel Vals, condamnată de partenerii ecologişti de guvernare cum că ar fi de dreapta, a fost, surpinzător, de partea lui Vals. Da, Partidul Socialist care a condamnat pentru asta dreapta, pe cînd era în opoziţie, continuă expulzările. (Inutil, pentru că, cu Schengen sau nu, romii se întorc în Franţa).

Ipocrizia socialistă are, totuşi, o explicaţie. Pînă acum, singura realizare a lui Hollande este adoptarea legii care prevede căsătoria homosexuală, sfidînd milioane de francezi care au ieşit în stradă. Pentru a-şi recîştiga încrederea, guvernul Ayrault trebuie să facă ceva. Expulzarea romilor e cel mai simplu lucru. Şi, în plus, are o mare putere simbolică. În Franţa există cartiere întregi prin care nu poţi trece. La Marsilia s-au ucis, cu mitraliere, 55 de oameni de la începutul anului pînă acum. cartierele cele mai periculoase nu sînt cele în care s-au instalat romii. Ci cartierele cu populaţie magrebiană. Cei care apasă pe trăgaci în Marsilia, în reglări de conturi, nu sînt romi, ci arabi. Dar nu se poate spune asta. E împotriva spiritului republican. Franţa a inventat drepturile omului, nu?! Îţi sare lumea în cap, se revoltă suburbiile violente. Nu se poate vorbi de adevărata problemă a oraşlor franceze fără sp fii etichetat de extremist. 

dar despre romi se poate vorbi. Ei nu au putere, nu fac demonstraţii în stradă, nu incendiază maşini. Întind mîna la o îndemnizaţie de expulzare. Aşa că pot fi folosiţi ca o temă mică pentru a ascunde adevărata temă care ar trebui să anime discuţiile societăţii franceze. Aşa, e mai simplu să spui că nişte romi au cules nişte ciuperci în plus. Şi să le ceri expulzarea. Că despre kalaşnikoave nu e potrivit să discutăm, cine ştie ce se mai poate întîmpla..

 

13 thoughts on “Romii, ciupercile şi mitraliera

 1. Nu pot sa cred ca francezii astia nu s-au gândit sa-si rezolve toate problemele dintr-un foc. Deportau toti romii pe care ii prindeau in Marsilia si fie furau aia toate armele magrebienilor si le exportau ilegal, fie ii “rezolvau” arabii, care’s subiect tabu.

  revenind la chestii reale si serioase, nu-s prea socialisti francezii ?

 2. Am intilnit francezi admirabili, prieteni de nadejde, dar sa nu uitam un adevar care a schimbat ordinea fireasca a lumii, si anume:
  CUM AU MISTIFICAT REVOLUTIONARII FRANCEZI (1789) SENSUL CUVINTELOR SPUSE DE DANTE ALIGHIERI !

  DANTE :

  LIBERTATE—DREPTATE—CARITATE

  REVOLUTIONARII FRANCEZI:

  LIBERTATE—EGALITATE- FRATERNITATE- ultimile 2 cuvinte sunt GOALE de continut !!!!!

  • eu nu am avut ocazia sa intalnesc pentru ca in 1999 cand am avut ocazia (bursa de studii cashtigata in Lyon) nu mi-au dat viza de shedere shi dupa ce a inceput cursul mi-au zis sa ashtept dupa 2000 cand pot calatori numai cu buletinul…. dar eu nu ma duceam pentru turism, ma duceam pentru altceva shi am raspuns shi am adus toate actele cerute…. stateam la coada cu tot felul de arabi care-shi luau viza, numai mie imi cerea alte acte… Asha ca despre prietenii noshtri francezi…. numai de bine

 3. Da. In perioada aceea Templele Masonice nu apareau pe hartile turistice ale oraselor…
  Iar Fratii nu-si lipeau insemnele pe masini – langa eticheta “bebe on board'”

 4. Este o diferenta:
  Franta, la fel ca si Marea Britanie, se simt (oare de ce?) obligate sa lase liber acces in tarile lor cetatenilor din fostele colonii.
  Tiganii din Romania nu fac parte din aceste categorii.
  Cum in Londra e plin pina la saturatie de indieni (in fond, stramosii tiganilor din Romania), la fel in Marsilia (evident nu numai, ci si intreaga Franta) e plin de fosti traitori in teritoriile odata ocupate.
  Riscul ne-calculat dinainte de a ocupa teritorii.

  Nu inteleg de ce si Canada accepta milioane de indieni, si, mai ales chinezi, carora nu le impune nici cunoasterea uneia din limbile oficiale (Engleza sau Franceza, eu unul am fost testat la amindoua la interviul de emigrare), nici teste de sanatate (eu am facut un test complet, inclusiv radiografie a plaminilor, pe cind chinezii vin cu TBC si SARS).
  Mari si necunoscute sint caile politicii azi.

  Problema este ca daca ii expulzeaza pe tigani din Franta, si (ipotetic) creeaza un sistem care sa nu le permita intoarcerea (greu de crezut), vai de biata Romanie!

 5. “care prin ţigani şe înţeleg şi alţii” (Ion Budai-Deleanu)
  Pt că niște cetățeni români le fac zile fripte europenilor, societatea nostră reacționează prompt și găsește cauza. Negrii. UItă că până una alta sunt negrii lor, iar ăștia sunt negrii noștri. Pe care secole i-am marginalizat, ghetoizat. Când un sudanez rezident în Lyon se pipi în centru în Zalău e de povestit. Până atunci hai să facem o comparație între o piațetă din Italia și Franța plină nu-i așa de țigani români și o stradă dintr-un cartier urban cu un abc și cei 10 câini regulamentari care se joacă printre acareturile stabilimentului respectiv. Cu mașini parcate claie peste grămadă și cu o pubelă revărsându-se pe toată strada. Facem o poză la o bancă din Piazza dell’Indipendenza Florența pe care au stat o zi niște lăieți de la noi, și o comparăm cu o bancă din Vitan frecată o zi întreagă de bucureșteni sadea (mă rog,de-a doua generație) . Credeți că hoaspele de semințe prăjite sunt mai cu moț? Sau n-ați văzut parlamentari cu cămașa descheiată la gât subtil ca să li se vadă lânțugu de „aor”? Ori credeți că Guță are un milion de vizualizări pe youtube doar de la țigani?

 6. medicii sunt buni, romii acasa.
  ar trebui ca Romania sa puna un ghiseu special pentru francezi la intrarea in tzara.si acela sa fie deschis doar o ora pe zi, de la 2 la 3 dimineatza…

 7. Eu as mai emite o idee: atat timp cat francezii expulzeaza romii inapoi in Romania, i-as invita pe francezi sa nu mai emita pareri despre discriminarea din Romania sau orice alte fapte sociale din Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *