Tovarăşul Yves Montand ,acordînd autografe Bucureştenilor cu ocazia vizitei sale din 1957 în capitala României

Citind despre faptul că partidul Comunist Chinez vrea să facă mai atractivă ţara încurajînd viaţa de noapte, vă povestesc, în aceeaşi direcţie,  ceva despre Bucureştiul anilor 50. E o poveste pe care am auzit-o de la eminentul doctor Titus Cârstea, din Lugoj, un om care m-a ajutat mult în momente dificile de dinainte de 89. Domnia sa mi-a povestit că îi datorează cultura sa cinematografică de tinereţe lui Yves Montand, personal. A văzut în anii studenţiei cîteva filme noaptea, la cinematograful Patira de pe Magheru.  În februarie 1957, tovarăşul Yves Montand (şi tovarăşa sa Simone Signoret), memtru al Partiudui Comunsit Francez (alături de care a cîştigat primăria minunatei localităţi Saint Paul de Vence), a vizitat România. mai precis, Bucureştiul. După ce s-a plimbat pri capitală, la întîlnirea cu Gheorghiu Dej, actorul francez ar fi spus: Tovarăşi, totul este minunat, da nu aveţi viaţă de noapte.Proletariatul trebuie să se bucure şi noaptea”. La auzul acestor cuvinte, însuşindu-şi critica, organele de partid şi de stat aud decis să deschidă cinematograful Patria toată noapte. Şi să introducă în programul de noapte filme cît mai atractive. Astfel, stimaţi tovarăşi, cînd intra lumea la cinema, la ora unu sau la trei, se remarca agitaţie pe stradă, o agitaţie ce putea trece drept viaţă de noapte. Tovarăşul Yves a fost mulţumit, iar studentul la medicină Titus Cârstea, şi mai mulţumit, că putea vedea filme bune la preţ redus, în sesiunea de examene. 

Desigur, la cîtăva vreme după ce discuţia cu tov Yves Montand a fost uitată, cinematograful Patria a intrat în program normal. 

2 thoughts on “Viaţa de noapte în Bucureştiul comunist

  1. “Programul de noapte” a revenit prin voia partidului prin 1985 parca, cand, dupa interzicerea videotecilor oficiale, au inceput sa se-adune cinefilii la cate unul posesor de videoplayer, care-si transforma apartamentul in cinematograf nocturn castigand si o frumusica suma de bani. Cum aventura cinefila de-o noapte mergea udata cu ceva alcool d’antren plus tutunul aferent, viata de noapte era traita intens. Se faceau uneori prezentari, se legau si prietenii. Stateai cat voiai, un film, doua, trei, pana dimineata daca vrei – asa suna reclama. Si cum sa nu stai, daca cele mai tari filme cu Bruce Lee se dadeau mai tarziu?! De obicei nu lipseau si cateva fete tinerele fugite de-acas’, dar nici politistul de cartier care-si avea loc de cinste pe centru si probabil ceva din castig. Asa c-aveai de toate intr-una, de la ispite la protectie.
    Partidul ne facea bine pe-ascuns! :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *