Am citit aici o observație interesantă despre alegerile din PDL. Din moment ce toată sala l-a aplaudat în picioare pe vasile Blaga, iar el a obținut jumătate din voturile acestei săli entuziasmate, atunci trebuie discutat, puțin, și despre onoarea celor prezenți. Despre lipsa de onoare, de fapt. Jumătate din sală a zis una (aplaudînd) și a votat dimpotrivă.Frumos!

Îmi aduc aminte de o poveste cu jurizarea pentru Premiile Uniunii Sriitorilor, petrecută înainte de 89. Pentru a fi votat un autor, el trebuia, în prealabil, propus de unul din membrii juriului. Nu dau numele scriitorilor, din motive lesne de înțeles, deși unul din cei implicați nu mai e în viață. Un Scriitor român Foarte Cunoscut este propus juriului de către un membru, Scriitor român destul de Cunoscut. Se fac și alte propuneri, fiecare avînd strategia lui în legătură cu votul, o marfă negociabilă. După ce s-au făcut toate propunerile, se trece la vot secret. Și Scriitorul Foarte Cunoscut, propus de Scriitorul Cunoscut, nu ia nici un vot. nici măcar de la cel care l-a votat. Scriitorul Foarte Cunoscut era prieten cu toți membrii juriului. Fiecare din jurați se baza pe faptul că Scriitorul Foarte Cunoscut va lua măcar un vot, de la cel care l-a propus. dar nu a fost așa. Ceea ce l-a  supărat destul de tare pe Scriitorul Foarte Cunoscut. Dacă era un singur vot, toți cei din juriu ar fi spu că e votul lor, așa, însă, s-au făcut toți de cacao în fața Scriitorului Foarte Cunoscut.

Imaginea este o caricatură  aparținînd  sud-africanului Zapiro

 

2 thoughts on “Vot și onoare la români. Cu un exemplu de la Uniunea Scriitorilor

  1. Ar fi foarte multe de spus despre congresul (sau naiba ştie ce-o fi fost) PDL, dar tu eşti mult prea delicat în comentarii, ceea ce eu nu voi putea fi niciodată. Mă abţin deci de la folosirea meritatelor epitete cu care ar trebui încondeiată mascarada respectivă. Ceea ce reprezintă ultima lovitură dată ideii de pluripartitism şi democraţie în România s-a încheiat absolut “en fanfare”, cu o sărbătoare absolut grotescă. Ce s-a sărbătorit de fapt? Numărătoarea voturilor “tip referendum de demitere a preşedintelui”, victoria celor sub 10% procente la care mai poate spera PDL-ul, sau poate excepţionala “stare a naţiunii” române de astăzi. Nici incendierea “puşcăriei şi a casei de nebuni” în care a fost transformată ţara asta, nu mai ajută, Bijule!

  2. Oricum cei din PDL nu înţeleg contextul în care se află. Sau poate nu vor să-l înţeleagă, mergând mai departe pe această “politică de faţadă” care acoperă interesele (financiare) ale găştilor din partid.
    Acest partid nu are ce să mai schimbe în politica românească – a fost o maşinărie bună la vremea ei, dar acum s-a stricat şi nici un mecanic nu se bagă !!! Şi poate nu-i lăsat să se bage, unii pedelişti preferând s-o vândă la fier vechi, un ban în plus nu strică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *