Iartă-ne Basarabia că n-am prea fost la mitingul autorizat. Am văzut de cîteva zile afişe, pregătiri, îndemnuri, liste făcute la metrou, dar noi nu sîntem aşa, nouă ne place să ne adunăm spontan, fără autorizaţie, pe facebook. Tu, dragă Basarabia,. nu eşti un subiect cool, pe noi ne interesează un sat din Apuseni, nu o ţară soră de peste Prut. Asta e situaţia, te rugăm să ne înţelegi. Nouă ne place să strigăm slogane haioase gen “Roşia şi Pungeşti, două inimi româneşti”. Basarabia nu rimează aici, chiar dacă, poate, are şi ea o inimă românească. Noi îi urmăm pe liderii noştri, Claudiu Crăciun, Mircea Toma, Remus Cernea. Ei nu au primit nici o indicaţie să mergem la miting, aşa că nu am mers. Am mers tot la ce ştim noi, la chestia cu Roşia Montană că ne place cum iese, cum facem mişto de cine ni se opune… Noi sîntem contra gazului de şist, nu pentru Unire. Nu te supăra, Basarabia, nouă ne plac produsele tale, mai ales alea culturale, ne place să ascultăm muzica ta, cu Zdob şi Zdub, cu Pavel Stratan. Părinţilor noştri le plăcea şi de Vieru, poetul, şi de soţii Aldea-Teodorovici. Erau simpatici. Dar nu suficient încît să ieşim azi la miting. Dacă vreţi să milităm pentru voi, băgaţi ceva exploatări cu cianură, că sărim ca arşi, ne adunăm, cîntăm, uniţi salvăm,  mergem pe bicicletă, îi spargem şi capul lui Daniel Barbu, la o adică. Dar chestia asta cu Unirea, nu ne amestecăm. Că se supără Vasilică Ernu şi Costi Rogozanu.

Iartă-ne Basarabia, dar, sinceri să fim, nu avem fonduri să ne adunăm, să facem colante din alea haioase, să lipim afişe. Să ştii, Basarabie, dragă, că ai potenţial. Ne-a plăcut ce ai cîntat, deşi nu am înţeles aluzia :”Of, of, mama mea,. Vai, sărmana Basarabia! Basarabie frumoasă,. De trei ori ai fost mireasă. De trei ori ai fost mireasă. Şi a patra ai fost arsă. Of, of, mama mea,.” E mişto chestia cu mireasa, poate o folosim şi noi la mitingurile astea, neautorizate, cu Roşia Montană. Facem o mie de rochii de mireasă (dacă obţinem fonduri) şi punem de  o “nuntă fără cianuri! ”

Iartă-ne Basarabie, sperăm să te descurci şi singură. Că şi noi sîntem singuri împotriva capitalismului!

 

25 thoughts on “Iartă-ne, Basarabia, dar nu eşti un subiect cool!

  1. dvs ati fost la miting?
    care ar fi chestia, serios- sa ne unim cu basarabia? pe bune? hmmm…
    ati avut o replica acum vreo 2-3 ani cred (ca sa vedeti ce atent va citesc!) in care va mirati ca la coada la consulat se vorbea de catre basarabeni, ruseste. in facultate aveam colegi basarabeni care, in majoritate, desi ii chema Ion, Vasile, etc, vorbeau rusete intre ei. serios!
    credeti ca ar fi buna Unirea acum? e un subiect interesant, destul de tabu-izat, recunosc.
    deci, cine este pro (argumentat) cine este contra (idem)?
    eu as fi vag contra, dar nu 100%.

    • Nu am fost la miting pentru că am avut probleme urgente de rezolvat, mai stau două zile în ţară. Si chiar dacă nu vreţi Unirea, măcar solidaritatea nu ar strica să le-o arătaţi celor de peste Prut. Căci, altfel, vor vorbi ruseşte toţi, pentru totdeauna.
      Ca nuanţă, eu m-am referit la cei care au făcut o a doua profesie din ieşitul la miting.

      • de ce naibi’ au nevoie de solidaritate sa vorbeasca romaneste? de ce naibi’ estonienii, lituanienii et co nu au nevoie de mitinguri pe la Helsinki ca sa se simta ‘ajutati”. daca au un “defect” fata de sa zicem estonieni (si ei au o mare minoritate rusofona) personal nu sunt atat de solidar pe cat imi solicitati (si pe cat eram in anii’90).
        tot ca nuanta cred ca nu e o problema ca unii sunt contra RMGC- oricum sunt cateva mii- ma bucur ca vad atatia oameni determinati- marea majoritate pun pariu ca nu sunt platiti de nimeni, nici macar “ajutati” de Soros.. Nu-i putem obliga TOT PE EI sa fie si anti-ponta, pro-justitie/DNA, pro-Basarabia, pro-capitalism, etc. sunt atatia altii care pot si ar trebui sa faca mitinguri si pe acete topic-uri, nu doar RMGC, caini maidanezi si Sf parascheva.

        • deci, recunoaşteţi că nu toţi sînt plătiţi. Doar unii, cei care conduc masele. Asta spun şi eu. Vă mulţumesc pentru că îmi daţi dreptate.

          • “fac şi eu ca Dvs., cred cam ce vreau eu!”- cam asa a raspuns unul care a plecat la Cape Town (il cheama Zaharescu) cand l-au intrebat niste ziaristi ceva firesc (nu mai stiu ce). Se ia!

          • da, numai că eu am luat-o de la Dvs, nu de la zaharescu. 🙂 dar e posibil să o fi luat Dvs de la împricinat.

          • nu ar fi mai ok atunci sa vorbim despre ce problema ati ridicat Dvs. de ce e mai greu cu moldovenii decat cu estonienii? de ce au nevoie de multa solidaritate? si in fine, sa zicem ca la mitingul cu Basarabia erau 20.000 de participanti- schimba asta ceva? daca da, regret sincer ca nu m-am dus. nu sunt deloc rusofil.

          • dacă erau 20.000 de oameni se schimba ceva. Se scria altfel telegrama ambasadei Ruse de la Bucureşti către Moscova. În alţi termeni.

  2. am incercat sa ma abtin dar nu pot- plecati peste doua zile din tara si nu aveti un pic de timp pentru Solidaritate, Unire si Inima “arsa”?- scuze ptr malitiozitate, promit sa ma abtin alta data, dar a fost nostim. Ce-ar zice M Toma?

    • Nu inteleg. Exista un Patriot (sa-l numim, de dragul conventiei, The Patriot) care a venit din Canada la miting? Adica cineva a fost informat (cam in scurt, cred ca mitingul a fost promovat prin afise cu vreo 6 zile inainte), a luat primul avion spre Romania, a fost la miting, apoi a luat primul avion inapoi spre Canada ca avea si Patriotul o slujba? Sau era vreo ironie? Explain, please.

  3. In numele celor jogniti de comentatorii inculti de la televiziunile romanesti , imi exprim solidaritatea cu Ioan T Morar , jgnit in emisiunea de la B1 Tv din 21 Octombrie, de catre Radu Banciu, .
    Poate cand o sa mai intre printr-o biblioteca radu Banciu o sa afle si despre romanele Dvs.
    Nu stiu ce politze si frustrari avea d eplatit de pe vremea cand erati colegi la Pro TV dar epitetul ‘un nenorocit’ , pe care vi le-a adresat , ar trebui sa si-l adreseze Radu Banciu in oglinda.Dupa ce citeste Negru si ROsu , eventual.
    Nu este suficient sa iti arati eruditia vorbind in franceza si sa-ti etalezi cultura cu citate din Voltaire si Mao, cei 7 ani de acasa nu pot fi supliniti.
    Sau –ati refuzat vreun servicu din perioada scurta cat ati fost consul in Marsilia?, am observat ca si de atunci il roade ranchiuna.
    Va sugerez sa nu mai raspundeti la telefon in emisiunile B1 pana nu-si cere ‘magarul ‘ scuze public.

    • n-am fost coleg cu radu banciu niciodată. sau nu ştiu să fi lucrat în aceeaşi perioadă la Pro Tv. Se poate să-l fi refuzat la Posta redacţiei la catavencu. E un tip care nu mă intereseazâ, un om lipsit de talent, insistent şi bădăran. Trăieşte din înjurături, asta e situaţia.

      • ati avut mai deunazi un comentariu referitor la “magrebienii” din Marsilia care trag cu mitraliera spre deosebire de rromii din Romania care sunt nedreptatiti pentru ca fac “decat” niste chestii aiurea cu ciuperci.
        1.aud ca ati fost consul la Marsilia- cele afirmate au girul Min de Externe sau sunt pe “persoana fizica”?
        2.comentariu- in Franta fusei recent de cateva ori si discutai cu oameni rezonabili un pic cam “ofuscati” de treaba cu rromii- par a fi deranjati mai tare de ei decat de magrebieni. oamenii cultivati recunosc un fel de “datorie” fata de de pe baza de melancolii istorice (masacre mici, pieds noir, etc). vad ca magrebienii de a 2-a si a 3-a generatie devin oarecum francezi republicani si tind catre modelul francez. Despre rromi invers- fie ca sunt din romania fie ca sunt nativi (gens de voyage) nu par a adera la aceleasi valori si – chestie ciudata si f f deranjanta- par a determina prin simpla lor prezenta, o scadere a valorii imobilelor din zona (chestie la care multi oameni sunt f sensibili). deci, puneti-va in locul lor- nu este doar o corectitudine politica absurda, este, din pacate, mult mai mult, si asta ar trebui sa ne dea de gandit.
        Mai ingluma, mai in serios, poate ar fi fost bine ca romania sa nu se numeasca asa, ptr a nu starnii confuzii.
        astept opinii, comentarii, chiar si discrete ironii…

        • ceea ce am rostit în calitate oficială a fost notat ca atare. Nu vă faceţi griji. sau, dacă nu puteţi, faceţi-vă griji. În plus, sînteţi rasist. dar cum eu sînt tolerant, vă las să vă exprimaţi. Pentru a vă putea combate.

          • de ce sa fiu rasist? recititi postul si veti vedea ca chiar nu sunt. am incercat sa explic de ce FRANCEZII au reactionat mai tare la rromii care au traficat ciuperci decat la magrebienii care au tras cu mitraliera. am utilizat cuvintele foarte atent. e nepoliticos (chiar daca, desigur, este blogul Dvs) sa fiu categorisit evident exagerat doar pentru a mi se “inchide gura”. prin toate postarile mele am incercat sa raspund problemelor puse de dvs sau de altii. daca e sa fiu combatut ma astept la argumente si nu de intepaturi “ad hominem”. zau asa. In plus, postarea cu ciupercile si mitraliera are pasaje in care cred ca nu sunteti chiar foarte foarte tolerant- un observator extrem de scrupulos ar putea intrezari inflexiuni islamofobe. puteti verifica. vedeti ce atent ma exprim- si pe mine m-a dat mama la scoala.

          • “ceea ce am rostit in calitate oficiala”- exista posibilitatea de a ne exprima diferit in functie de “calitatea” in care ne aflam? e cam ca Ponta care voteaza ca parlamentar si ca premier in mod diferit?

          • observ că aveţi mult timp liber şi că v-aţi făcut o preocupare constată de a scrie comentarii pe blogul meu. Mă bucur că am astfel de cititori! 😉

          • nu am asa mult timp liber dar este placut sa poti dialoga (chiar si la distanta) cu oameni care au ceva de zis si care-ti raspund la cele postate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *