Graficianul Eugen Mihăescu mi s-a părut un tip interesant cînd l-am cunoscut la New York. povestea cu haz cum a ajuns consilierul lui Iliescu, avea umor. Mai apoi, împreună cu colegii de la Academia Caţavencu l-am sprijinit pentru postul de ambasador al României la UNESCO. E un episod despre care nu vreau să spun mai mult.  Apoi, cînd Eugen Mihăescu a crezut că e om politic şi a intrat în PRM, lîngă Vadim, mi s-apărut că şi-a mai pierdut din umor. I-am citit cartea de memorii (Printre linii) , am regăsit umorul, dar am constatat că şi-a cam pierdut memoria. La fel se întîmplă şi-n fragmentul de mai jos, extras dintr-un interviu acordat ziarului Adevărul: “Visam de mult timp să ajung în America. Acum era momentul, deşi nu ştiam o boabă de engleză. Desenul este un limbaj pentru muţi. Mi-am pregătit vreo 10-15 desene. În general, m-am pregătit ca pentru o expediţie la Polul Nord. Odată ajuns în Manhattan, m-am oprit la “The New York Times” şi am avut grijă ca uşa batantă să nu mă arunce afară. Am intrat şi n-am mai ieşit pentru 25 de ani”. Aşadar, din acest fragment rezultă  că, neştiind limba, Eugen  Mihăescu a dat buzna peste redacţia NY Times cu 10 desene şi a ieşit peste 25 de ani. Ştiu, e o metaforă, între timp a mai ieşit din redacţie, s-a plimbat, şi-a cumpărat apartament, şi-a făcut atelier etc. Numai că nu de metaforă mă împiedic, ci de absenţa unui adevăr pe care-l ştiu cei din preajma lui Eugen Mihăescu. El a intrat la NYTimes ajutat, garantat şi prezentat redacţiei de un mare grafician al ziarului, emigrat şi el din România, Saul Steinberg, o adevărată instituţie. Care, cum spuneam, l-a ajutat să publice în paginile ziarului. Desigur, mare caracter, Eugen Mihăescu a ajuns, mai tîrziu, să-şi înjure binefăcătorul şi, iată, să-l şteargă cu buretele din biografia sa. Eugen  Mihăescu  nu suflă o vorbă despre cum a plecat de la NY Times, deşi trebuie să fie un episod la fel de interesant ca toată viaţa sa repovestită, acum, la senectute. Deşi este indecent să-ţi scrii memoriile dacă memoria îţi joacă feste. Sau de vină o fi caracterul?!

9 thoughts on “Minciuna are picioare scurte, nene Mihăescule!

 1. Interesant ce spuneti!As vrea sa extindeti povestea chiar si cu plecarea de la NY Times si de ce s-a certat cu binefacatorul sau.

 2. Bine ca nu ati scris ca m-a ajutat Academia Catavencu sa intru la The New York Times. Ati vazut vreun desen publicat de Steinberg in The New York Times? Nu cred ca mie imi lipseste caracterul tovarase Morar! V- a displacut cum v-am portretizat in cartea mea? Mie nu-mi pare rau!

  • Domnule Mihăescu, eu nu vă spun tovarăş, deşi, după cum aţi evoluat de urît în ultima vreme…Tovarăş sînteţi cu Vadim, în partidul căruia aţi intrat…În cartea Dvs nu m-aţi portretizat, doar aţi tras o minciunică despre întîlnirea noastră (cei patru de la Catavencu) la NY.

 3. ma intreb si eu daca in lumea asta mai exista si prieteni (trainici). am vazut postari (in general, nu particularizez la Dvs) oarecum revansarde a propos de vechi colegi de platou tv, de protv, de NY, de Academia Catavencu, de Salvati Delta, de Nu Salvati RM, etc, etc.
  ne mana in “lupta” mai mult afectele decat emotiile pozitive?
  in general devenim o societate din ce in ce mai atomizata si ostilizata, oarecum tribala daca ma pot exprima astfel. asta incepe sa se vada din ce in ce mai mult pe bloguri si forumuri. e foarte simpatic de vazut cum arata diverse forumuri in diverse tari. e poate mai reprezentativ decat atmosfera din parlamente sau din studiourile tv.

 4. Pentru mine pare suficient: “consilierul lui Iliescu” a ajuns si subordonatul lui Vadim pe linie de partid 😉
  Ce carte de vizita mai buna iti trebuie pentru umor?

 5. Draga D-le Biju,despre caracterul D-lui grafician stiam de multa vreme de la Paul Neagu.Evolutia Domniei sale nu a fost o surpriza pentru mine.

 6. Aveti dreptate sunt nepotul lui este un om de nimic fara pic de caracter si toata viata lui a fost un escroc mama mea este sora lui daca doriti detalii despre caracterul lui infect pot fi contactat

 7. Aveti dreptate sunt nepotul lui este un om de nimic fara pic de caracter si toata viata lui a fost un escroc fatarnic mama mea este din pacate sora lui daca doriti amanunte despre caracterul sau infect pot fi contactat la adresa de e mail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *