Dacă scotocim bine în viaţa noastră publică, doar Mona Muscă şi Carol Sebastian au suferit “execuţia” pentru colaborarea cu Fosta Securitate. Lor li se adaugă, pentru o perioadă, scriitorul Ioan Groşan, şi el foarte conamnat de breaslă, aşa, ca să dăm un exemplu, tovarăşi! În rest, mai ştiţi pe cineva? Partidul care a dat-o afară pe Mona Muscă pentru colaborare are ca preşedintede onoare un turnător Dovedit, Ionescu Quintus. Iar Ioan Ghişe, alt turnător, este o vedetă liberală, trecută de acest partid, din nou, pe listele parlamentare. Ca să nu mai vorbim de Bălăceanu Stolnici, un turnător asiduu, care ne dă lecţii de stil, de morală, de ce vor televiziunile care-l invită. Carol Sebastian a fost împins afară dintr-o breaslă în care e vedetă (de fapt, acum a trecut în lumea politică) turnătorul odios Sorin Roşca Stănescu. Şi mulţi alţii, despre care încă nu s-a aflat. În vreme ce Ioan Groşan a fost executat în România literară, Ioan Es Pop, un alt scriitor care a turnat pe bani, e invitat la salonul de Carte de la Paris, să reprezinte România (alături de fostul preşedinte al US, turnătorul Eugen Uricaru, nume de cod Udrea). Da, au fost executaţi doi oameni şi ceva (Groşan şi-a făcut reintrarea în viaţa literară) într-o ţară condusă de un turnător al propriei sale familii, Dan “Felix” Voiculescu, premierul din umbră .

Nu spun că Mona Muscă şi Carol Sebastian au fost nedreptăţiţi, acuz, doar jumătăţile de măsură şi măsurile diferite aplicate de societatea noastră în cazul foştilor turnători. Nu există turnători buni şi turnători răi. Nuanţele pot interveni după ce s-au stabilit culorile. dar la noi albul şi negru sînt, adesea, fraţi gemeni.

Îmi doresc să cred că tinerii aceia nu au murit degeaba acum 23 de ani. Îmi doresc, dar îmi găsesc tot mai greu sprijin în realitate.

2 thoughts on “Mi-e dor de Mona Muscă sau de ce Legea Deconspirării are doar două victime şi jumătate

  1. Domnule, eu astept sa iasa documentele care atesta calitatea de “colaborator” (eu ramin la adjectivul “turnator”) al unuia din marii bogati ai Romaniei de azi.
    In Decembrie 89 a rupt relatiile cu ofiterul sau de legatura, dar pe vremea Pietei Universitatii (probabil si pentru ca era foarte aproape de locul sau de munca), s-a intilnit intimplator cu respectivul ofiter si l-a intrebat “noi nu mai facem nici un ban”???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *