Asociația Cinépage a organizat, de cîțiva ani, retrospective ale cinematografiilor europene. Au fost italienii, portughezii, ungurii și alții. Anul acesta a venit rîndul cinematografiei românești, cu focus pe noul val. Începînd de mîine, 27 ianuarie și pînă în 4 februarie se vor organiza proiecții și dezbateri pe marginea acestor proiecții. Porgramul complet îl aveți aici. Vor sosi din România regizorul Tudor Giurgiu, actrița Dorothea Petre, monteuza Dana Bunescu, producătoarea Vanina Vignal și criticul de film Andrei Rus. Ultima zi a retrospectivei se va încheia cu un concert Maria Răducanu.
Mă bucur că sînt voluntar pentru această acțiune (adică duc și aduc o parte din invitați de la și la aeroport, îi însoțesc în oraș făcînd pe ghidul și pe interptetul de limbă franceză. M-am oferit să fac asta pentru că nu putem să așteptăm totul de la ceillați, iar noi să stăm pe margine și să chibițăm. (deși e mai plăcut să stai decît să te obosești cu tot feluld e corvezi! )
O mențiune aparte și mulțumiri și pe această cale pentru crama Avincis care ne-a oferit gratuit vinul pentru seara de deschidere. E importatnt să le arătăm francezilor, pe toate căile, că aveau (și încă mai au) au, în general, o imagine greșită despre români și România.
Dacă sînteți prin Marsilia sau împrejurimi, vă așteptăm la proiecții.
Bravo, Bijule, faci o activitate faina, ca de obicei ! Stiu ce inseamna sa prezinti si o alta Romanie unor prieteni din exterior. Cred cam am avut peste 500 de oaspeti in casa noastra, din vreo 30 de tari, in 25 de ani…….
Sper sa aveti succes ! Si sa ajungeti si in Marea Britanie !
Felicitari pentru immplicare Domnule!
Cit despre “o alta Romanie” cum spune mai devreme Vali, cu filme precum Balanta, Moartea domului Lazarescu, 4 luni……, nu este aratata o alta Romanie, ci este aratata o Romanie mizera fizic si moral, ceea ce nu corespunde realitatii. Pacat!
Mai lipsea “De ce trag clopotele Mitica”, sa fie abjectia la ea acasa.
Dar francezilor, lasi si imorali cum sint, le place nespus sa vada mizerie fizica si morala la altii, ca sa aiba ocazia sa o ascunda pe cea de la ei.
Stau si ma intreb de ce nu a fost inclus Filantropica in program, dupa umila mea parere un film care ridiculizeaza elegant o mica si ne-reprezentativa situatie din Romania. Iar in film, regretatul maestru Dinica, este de ne-egalat.
Sau Ticalosii, regizat de Serban Marinescu. Unde regretatii Iordache si Dinica iarasi exceleaza!
In schimb apare “California Dreamin”, o prostie fara cap si coada, personal cred ca s-au irosit banii pe pelicula de celuloid. Ca saracul regizor amurit, Dumnezeu sa il odihneasca, dar nu era o somitate in materie, filmul ar putea fi cu usurinta trecut uitarii….
Sau Aventuri din Epoca de aur….candidat la titlul de cel mai imbecil film.
Am trait si eu din 59 pina in 90 acolo, si ce mia- fost dat sa vad in film nu corespunde aproape deloc realitatilor vremii
Cu regizori precum amatorul de abjectii Pintilie, sau Cristi Puiu (ama vut odata curiozitatea sa vizionez “Marfa si banii” si am avut greata o saptamina) nu se arata arta cinematografica romana.
As mai mentiona “titlul” “AUTOBIOGRAPHIE DE NICOLAE CEAUSESCU”, o expresie imbecila, atita vreme cit DEX defineste Autobiografia drept: “Expunere orală sau scrisă a vieții unei persoane făcute de ea însăși”
Hai, imi permit sa adaug eu si vizuala….
Ori, Ceausescu nu si-a facut filmul asta…..
Cretinul care a numit astfel filmul ar trebui somat sa schimbe titlul.
Bravo, Bijule! O veste buna: Ioan T. Morar și Andrei Oișteanu, printre autorii români prezenți la Târgul Internațional de Carte de la Ierusalim……….Aici: http://www.agerpres.ro/cultura/2015/02/03/ioan-t-morar-si-andrei-oisteanu-printre-autorii-romani-prezenti-la-targul-international-de-carte-de-la-ierusalim-16-29-56
Biju, felicitari pentru interviu: http://www.lapunkt.ro/2014/12/02/dialog-in-exclusivitate-pentru-lapunkt-intre-ioan-t-morar-si-cristian-patrasconiu/#comment-116584