Ne întrebăm de cîţiva ani cum de a ajuns presa română în punctul ăsta, la un pas de moartea clinică. Sigur, e un anume paralelism de făcut cu scăderea presei scrise în general, în lume, din cauza afirmării presei digitale. E o explicaiţe pentru restul lumii, pentru presa de la noi e parţială. La noi a început cam în momentul în care s-a afirmat Becali, care şi-a dat seama că-l costă puţin ca să apară mereu la ştiri, să se scrie texte despre el în toată presa.. A făcut pe bufonul, a dat încoace şi încolo, a acceptat dictonul maiorescian, fără să fi auzit de el: “Scrieţi băieţi, orice, numai scrieţi” . Pe lîngă Becali au intrat şi alţii, văzînd reţeta. A devenit comod să nu mai cauţi subiecte, să le iei pe tavă de la “subiectele subiectelor”. Lenevirea spiritului jurnalistic a lovit din plin. Scăderea prestigiului a urmat în mod logic. Lîngă Becali au început să apară costinmărculeştii, simonelesenzuale care aveau grijă să nu deruteze paparazii pentru ca nu  cumva  să nu li se facă poze bînd, mestecînd, pipăind la locul stabilit. E ca în bancul acela în care o debutantă întîrzîie la o filmare şi e întrebată de ce, iar ea spune “m-a urmărit cineva, şi mergea prea încet! “Tabloidizarea a devenit totală cînd televiziunea din garsoniera lui Diaconescu a intuit că există un public derutat pe care îl poate recupera gratis, ori cu preţul iluziei că face dreptatea de care presa scrisă nu s-a mai interesat, ocupată cu Gigi. Din toată această confuzie axiologică, din toată erodarea prestigiului presei a cîştigat, exact, Becali. Cum spuneam şi cu altă ocazie, el e adevăratul cîştigător al alegerilor.

Din păcate, după cum merg lucrurile, presa română, presa scrisă, nu va mai avea o doua şansă. Se va vinde, în continuare, iluzia că dreptatea se face din studiourile de televiziune. Se va guverna de acolo. Ziarele vor fi ceva de luat peste picior de către Mircea Badea. Pînă vor dispărea. Căci Antena 3 nu e decît puiul în uniformă al OTV!

2 thoughts on “Presa română a început să scadă exact în momentul în care a început să crescă Becali. Coincidenţă?

  1. Din anii ’90 incoace cam tot scade. A avut momentul ei de glorie cand s-a descatusat jurnalismul din romani, dar apoi a pornit pe calea batuta a banului si nu s-a mai oprit. Si nu stiu cum se face dar e o cale in panta descendenta, invers proportionala cu banii castigati.
    Daca vrei sa faci bani din jurnalism, atunci trebuie sa scrii lucruri cat mai cretine si oripilante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *