Apa minerală Perrier este un super-brand. Dacă sînteți cititor de etichete (eu, unul, sînt!), veți vedea că această apă mineraslă se extrage în Vergèze, Languedoc,Franța. Ieri am vrut să vizitez locul unde se îmbuteliază cea mai celebră și mai răspîndită apă minerală din lume, așa că m-am deplasat la Vergèze. Am găsit complexul unde se face îmbutelierea, dar muzeul și magazinul erau închise de la orele 17, că așa-i în Franța, se muncește scurt și concentrat. Am căutat cîte ceva despre istoria acestui brand și am aflat că perrier este numele unuia dintre proprietari. dar acest nume a fost dat de cel care a cumpărat izvorul de la doctorul Perrier, un englez, Sir John Harmsworth, în 1903. De la el vine forma sticlelor, inspirată din aceea a măciucilor indiene cu care englezul făcea exerciții sportive. Celebritatea apei a crescut în imperiul britanic, unde a fost vîndută drept “Șampania apelor minerale”.Nu vreau să vă împui capul cu cifre, date și nume, cert este că, acum, Perrier este în imperiul Nestlé (alături de marele său rival S.Pellegrino). Cei care se preocupă de branduri ar trebui să citească istoria Perrier, pentru că e plină de exemple de reinventare a mărcii.

De ce am pus titlul de mai sus? Pentru că singura localitate din lume cu care este înfrățit orașul Vergèze este orașul Bârlad.

16 thoughts on “Se găsește Perrier la Bârlad?

 1. Off-topic: Şi singurul minister al culturii din lume înfrăţit cu prostia (fudulă) şi nemernicia (fudulă) este Ministerul Culturii din România. Vezi pe blogul lui Marcel Tolcea…

 2. Cei care coboara dinspre Iasi catre Sud / Bucuresti pot vedea la intrarea in Barlad o placheta cu mentiunea infratirii…
  Dar, pt omul obisnuit asta nu inseamna chiar nimic. Poate pt o mana de oameni din sistem ( Primarie, alte institutii bugetare )

  S-a inchis hipermarketul Interex acolo ( parte a unei corporatii franceze ) care vindea ape din astea scumpe… purificate!
  De ce as cumpara asa o apa super scumpa, cu bani made in Ro? ( am apa super buna din pamant romanesc )

  • Eu eram uimit de îngemănare,un oras frantuzesc ce produce apa cea mai şic din lume, înfrăţit cu Bîrladul. oare cum s-au descoperit? Cum s-a ajuns la asta? Sigur că de înfrăţirea asta profită niste alesi.

   • s-a ajuns mișto.
    Un tip (genul cioban cu cravată, jerseu și cușmă de astrahan) are o indispoziție la stomac. Marți fiind și el primar zice „ Mă unde mă duc io să mă tratez cu nește apă la ulcer?”.
    Borsec sau Vergèze toarș primar se aude din spate.(evident vorbim de anul 1993 dar în Bârlad veștile ajung atât de încet….)
    A rămas Vergèze, nu de alta da ciobanu (ăsta, primaru) a crezut că-i în Ungaria, și știa el că în Ungaria drujbele și cola la 2 litri la vremea erau la juma de preț față de noi.

     • Sau poate ei au fost cu inițiativa.
      Nu multă lume știe dar apa carbogazoasă se obține trecând apă simplă prin doi rulmenți.
      De spin opus. Astfel apa capătă bule. Un rulment, doi rulmenți de unde CO2. Bun. Și francejii erau deficitari la capitol. Cei doi rulmenți ai lor cam scârțâiau.Bine, erau și vechi; de la un tun de câmp german capturat în 1870. Așa că aveau două opțiuni. Fie să facă o vizită de lucru într-un oraș obscur din Germania (Munchen) fie vin la Bârlad.Ceea ce. Cu două Peugeot 205 și un Espace. Greșeala lor a fost că nu s-au cazat la hotelu socialist din centru Bârladului (unde nevasta primarului era contabilă/casieră/directoare). Astfel încât s-au dus înapoi cu avionul (escală la Munchen -sic) și doi rulmenți rectificați plini de vaselină, consecința fiind că în nici 2 ani Perrierul a trecut în propietatea Nestle.
      (Espace-ul e acum autobuz de școală după ce a servit mult timp ca și cursă regulată de navetiști. Cele două Peugeoturi au fost pâna mai ieri mașinile de zile mari ale soției șefului gardienilor publici una, și cealaltă a dnei directoare de la casa de cultură)

 3. P.S. toate apele sunt minerale ( si aia plata ). Probabil te gandeai la carboga_zos / zificat. Nu era rau o informatie in plus despre p.H., nivelul de minerale, tipul de filtrare, etc.

 4. Bai dar ce multe idei omit. Oi fi amestecat un vin bun cu niste apa Perrier 🙂

  O extensie: ce zic francezii de lobby-ul vestic pt fracturarea pt gazele din sistul barladean? Ei care imbuteliaza apa… s-ar bucura ca altora sa li se polueze resursele?

 5. Vad ca despre rulmentii si sisturile Bârladului se stie cate ceva… Ceea ce nu stiti este ca Barladul are o traditie si in gimnastica (Andreea Raducan fiind barladeanca, a fost legitimata prima data la CSS Bârlad), si datorita infratirii dintre Barlad si Vergeze, micutele gimnaste de la CSS Barlad participa in fiecare an la concursul de gimnastica Grand Prix de Nimes, de unde mereu s-au intors cu premii. Si pentru ca, se pare, e greu sa apelezi la Google, fiind mai usor sa fabulezi ironic, am sa va invit sa dati doar un click:
  http://www.vrn.ro/gimnastele-de-la-css-barlad-s-au-intors-cu-premii-din-franta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *